Gehandicaptenkaart en parkeerkaart voor mensen met handicap in heel Europa geldig

Het Europees Parlement heeft quasi unaniem de invoering van een Europese gehandicaptenkaart en een verbeterde Europese parkeerkaart voor mensen met een handicap goedgekeurd. Houders van zulke kaarten zullen, net als hun begeleiders en eventuele assistentiedieren, toegang krijgen tot bijna alle faciliteiten waar ook de houders van nationale kaarten gebruik van kunnen maken, zoals vrije of prioritaire toegang en gereserveerde parkeerplaatsen.

De nieuwe regels zullen evenwel slechts van toepassing zijn voor korte verblijven in het buitenland.

De Europese gehandicaptenkaart zal in fysiek formaat worden afgeleverd en, indien mogelijk, ook in digitaal formaat. De kaart zal gratis zijn en zal ook gratis worden vernieuwd. Personen met een handicap die meer hulp nodig hebben of die recht hebben op een persoonlijke assistent, kunnen een letter 'A' toevoegen aan hun kaart.

De parkeerkaart voor mensen met een handicap zal dan weer in fysiek formaat worden afgeleverd. De EU-landen worden wel aangemoedigd de kaart ook in digitaal formaat af te leveren en zullen administratieve kosten mogen aanrekenen.

Het is de bedoeling dat beide kaarten binnen de 90 dagen na aanvraag worden afgeleverd, behalve wanneer er medische controles nodig zijn die meer tijd in beslag nemen.

De nieuwe regels zijn goedgekeurd door 613 parlementsleden, met 7 stemmen voor en bij 11 onthoudingen. Het is nu nog aan de Raad (de lidstaten) om de tekst formeel te bekrachtigen.

België neemt al sinds 2017 aan een Europees proefproject deel, samen met Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Slovenië en Roemenië, dat nu dus naar heel de EU wordt uitgebreid.

"Sinds 1 januari 2024 wordt de gehandicaptenkaart (European Disability Card, EDC) in ons land automatisch uitgereikt bij elke nieuwe erkenning van een handicap. Ze biedt momenteel meer dan 700 voordelen aan 190.000 mensen bij 500 partners", zegt Belgisch federaal minister van Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een handicap, Karine Lalieux. "Doordat de kaart nu erkend wordt in alle 27 lidstaten, zullen deze voordelen in de toekomst ook beschikbaar zijn voor Europese toeristen met een handicap."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.