Vivel krijgt er versterkte zorgraden bij

Een pas verschenen besluit van de Vlaamse regering verfijnt de opdrachten van het Vivel en voegt er de versterkte zorgraden toe. Voor 2024 wordt de ‘maximaal voorziene subsidie’ voor het Vivel van 2.269.385,00 euro ingevuld met het lagere bedrag van 1.919.385,00 euro. De personeelssubsidie van 1.588.570,00 euro zakt naar 1.343.569,50 euro, de werkingssubsidie van 680.815,00 euro wordt ingekrompen naar 575.815,50 euro.

Het besluit wijzigt de erkenning en subsidiëring van de zorgraden (voor de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders) en de erkenning en subsidiëring van Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn Vivel.

Na een aantal jaren intensief samenwerken met de 'partnerorganisatie' (Vivel), is gebleken dat de opdrachten verfijnd moesten worden, heet het. Dat om meer prioritering op de kerntaken te bewerkstelligen. Door de versterking van de zorgraden, worden die zorgraden ook toegevoegd aan het bestuur van het Vivel.

Opdrachten

Het Vivel voert de volgende opdrachten uit: de kennis en de expertise van de eerste lijn uitbouwen voor geïntegreerde zorg en ondersteuning; doelgerichte zorg en ondersteuning; interdisciplinaire samenwerking; mantelzorg;

Verder ondersteunt, adviseert en coacht het Vivel ook de zorgraden op een aantal vlakken zoals de innovatie van de eerstelijnszorg. Het adviseert de Vlaamse Gemeenschap en die eerstelijnszorg in geval van de bestrijding van een gezondheidscrisis. De instelling doet dat via empirisch onderbouwde tools, strategieën, methodieken, informatie en data, maar ook via opleidingen.

Domein is onder meer buurtgerichte zorg waar de zorgraden de sociale cohesie moeten versterken, onder meer door de buurt actief te betrekken bij de eerstelijnszorg en wie zorg en ondersteuning vraagt, te begeleiden naar gepaste zorg. Minstens één keer per jaar organiseert het Vivel een periodiek overleg met de vertegenwoordigers van de zorgraden.

In het Vivel zit minstens de volgende representatieve en gelijkwaardige vertegenwoordiging van het zorglandschap:

  • 5 tot 8 vertegenwoordigers van de welzijnsactoren;
  • 5 tot 8  vertegenwoordigers van de eerstelijnsgezondheidszorgactoren;
  • 4 tot 7 vertegenwoordigers van de lokale besturen;
  • 4 tot 7 vertegenwoordigers van de zorgraden;
  • 2 tot 4 vertegenwoordigers van de personen met een zorg- en ondersteuningsvraag;
  • 1 tot 3 vertegenwoordigers van de mantelzorgers;
  • 1 tot 3 vertegenwoordigers van de Vlaamse kennis- en expertisecentra;
  • 1 tot 2 vertegenwoordigers van de ziekenhuizen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.