Belgische start-up NeuroClues speurt neurologische aandoeningen op via ogen

Het Frans-Belgische medtechbedrijf NeuroClues heeft een nieuwe investeringsronde afgerond en 5 miljoen euro opgehaald. Dat heeft de start-up dinsdag bekendgemaakt. Het bedrijf bereidt zich voor zijn unieke technologie op de markt te brengen, die eyetracking gebruikt om neurodegeneratieve ziekten, zoals parkinson en alzheimer, op te sporen.

Het doel is om dit jaar een vergunning te krijgen voor de markt in de Verenigde Staten en volgend jaar in Europa. Het product zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor neurologen en neuro-oftalmologen ("neurologen van het oog"), voordat huisartsen en professionals op het gebied van gezichtsvermogen het zullen kunnen gebruiken.

NeuroClues werkt met een headset die wordt bediend via een interface. "De headset wordt voor de ogen van de patiënt geplaatst en kan tot 800 infraroodbeelden per oog per seconde opnemen, terwijl de patiënt een bewegende stip op een scherm volgt. Het product is gebaseerd op "meer dan honderd jaar onderzoek" en drie jaar ontwikkeling. Door oogbewegingen te analyseren kan het biomarkers identificeren die "nauwkeurig, objectief, kwantificeerbaar en niet-invasief" zijn. 

"Die biomarkers helpen bij het identificeren van neurologische aandoeningen, zoals parkinson, alzheimer en multiple sclerose, enkele jaren voor het begin van klinische symptomen zoals geheugenverlies of beven", aldus de ontwikkelaars.

Met de 5 miljoen euro nieuw kapitaal komt het totaal op een kleine 12 miljoen euro. Het hoofdkwartier van NeuroClues ligt in België, maar de helft van de 30 werknemers zit in Frankrijk.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.