Dit jaar al 23 baby's met kinkhoest in ziekenhuis opgenomen

Dit jaar zijn er al 23 kinderen jonger dan één jaar opgenomen in het ziekenhuis met kinkhoest. Omdat de ziekte vooral bij pasgeboren baby's erg gevaarlijk is, roept het Departement Zorg zwangere vrouwen op om zichzelf en hun pasgeborene(n) te laten vaccineren tegen de ziekte.

In Vlaanderen werden dit jaar al 672 meldingen van kinkhoest geregistreerd, een stuk meer dan andere jaren, waar er gemiddeld minder dan 1.000 gevallen op jaarbasis worden gerapporteerd. Vooral in Antwerpen (207 meldingen) en Vlaams-Brabant (237 meldingen) blijft de ziekte circuleren.

Bijna de helft van de gevallen (334) komt voor bij kinderen tussen 4 en 14 jaar, bij wie kinkhoest meestal ongevaarlijk is. Zij kunnen echter jongere broertjes of zusjes besmetten. Bij pasgeboren baby's is de ziekte het gevaarlijkst: zij raken uitgeput door het hoesten en drinken dan niet meer. Soms hoesten baby's met kinkhoest niet, maar stoppen ze af en toe met ademhalen, waardoor ze blauw kunnen aanlopen.

Van de 50 kinderen jonger dan één jaar bij wie kinkhoest dit jaar gemeld werd, moesten er 23 opgenomen worden in het ziekenhuis, 21 daarvan waren jonger dan zes maanden. In zeker negen gevallen was de moeder niet gevaccineerd tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap, bij zeven baby's was de moeder wel gevaccineerd en bij de overige vijf baby's kon de vaccinatiestatus niet worden nagekeken. 

Aangezien zowat 15 procent van de baby's geboren wordt zonder vaccinatie van de moeder, zijn de baby's van ongevaccineerde moeders oververtegenwoordigd in de ziekenhuiscijfers. "Het is dan ook duidelijk dat vaccinatie tijdens de zwangerschap het risico terugdringt dat baby's tijdens hun eerste zes levensmaanden kinkhoest oplopen en erdoor in het ziekenhuis belanden", aldus Joris Moonens, woordvoerder van het Departement Zorg. 

Binnen het vaccinatieschema krijgen baby's hun eerste prik tegen kinkhoest na acht weken, waarna nog prikken volgen op twaalf en zestien weken, vijftien maanden en zes en veertien jaar. "Een baby kan pas na vier tot zes maanden een goede bescherming opbouwen met verschillende dosissen van het vaccin. Om die periode te overbruggen, laat een zwangere vrouw zich best vaccineren tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. Zo geeft zij antistoffen door aan de baby bij de geboorte en is die beter beschermd in de eerste levensmaanden", klinkt het verder. 

Volwassenen laten zich ook best om de tien jaar vaccineren. Het vaccin is gratis.

Kinkhoest is een acute bacteriële infectieziekte van de luchtwegen die heel besmettelijk is. Door hoesten, niezen en praten komt de bacterie in de lucht en kan je besmet raken. Bij kinderen en volwassenen veroorzaakt het lastige hoestbuien die wekenlang aanhouden, maar het kan ook oorzaak zijn van een oorontsteking. Zuigelingen en pasgeborenen kunnen erg ziek worden van kinkhoest en de klachten zijn soms anders, zoals slecht eten, moeite met ademen en blauw aanlopen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.