Tweede pijler pensioen: nog altijd niets concreets

Op het symposium van ons zusterblad ‘De Specialist’ (11 maart) stelde Bvas-voorzitter Marc Moens nog eens de vraag aan de vertegenwoordiger van minister Bacquelaine: wat is de stand van zaken rond het sociaal statuut voor artsen die na hun pensioen verder blijven werken?

Even contextualiseren. Sinds 2015 mogen alle 65-jarigen die hun wettelijk pensioen opnemen, onbeperkt bijverdienen. Maar vanaf 1 januari 2016 ging een tweede wet van kracht. Daarin staat dat gepensioneerden niet langer een aanvullend pensioen kunnen opbouwen. Daarom rijst de vraag of gepensioneerde artsen die aan de slag blijven, naast het bedrag van het sociaal statuut zullen grijpen.

“Vanuit Bvas en VBS hebben we gepensioneerde collega’s aanbevolen zich niet langer bij de conventie aan te sluiten, omdat er toch geen sociaal statuut meer aan vasthangt”, friste dr. Moens het geheugen van de toehoorders op. Kartel had in een communiqué van begin januari al iets gelijkaardigs gesuggereerd: “Al deze artsen hebben gedurende hun hele loopbaan aan geconditioneerde tarieven gewerkt, en zijn niet geneigd dit te veranderen. Toch worden zij quasi verplicht om hun sociaal gedrag te herzien ten laste van de patiënten.”

Het kabinet-Bacquelaine had op dat ogenblik meegedeeld “dat er zou worden voorzien in een oplossing waarbij de betrokkene de sociale voordelen kan behouden, maar dan met een andere bestemming dan de opbouw van een aanvullend pensioen.” Collega De Block zal die bestemming omschrijven, zei het kabinet-Bacquelaine nog.

Op het symposium van 11 maart, zowat twee maanden later, kon Tom Watthy (adviseur pensioenen kabinet-Bacquelaine) nog altijd niet veel meer vertellen. “Artsen hebben de vrije keuze hun wettelijk pensioen niet op te nemen, zodat ze hun aanvullend pensioen blijven opbouwen en het bedrag van het sociaal statuut blijven ontvangen”, zei hij. “Voor artsen die wel hun wettelijk pensioen opnemen en hun beroepsactiviteiten voortzetten, zijn we met minister De Block en minister Borsus aan het kijken of we het bedrag op een andere manier kunnen aanreiken, bijvoorbeeld onder vorm van een verzekering. Dit moet ervoor zorgen dat we ongeveer onder dezelfde voorwaarden hetzelfde resultaat krijgen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.