Ruim 2,2 miljoen Afghanen kampen met mentale problemen

Meer dan 2,2 Afghanen worstelen met een depressie of angststoornissen. Dat heeft Richard Peeperkorn, de directeur voor Afghanistan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zondag gezegd in de hoofdstad Kaboel. Het gaat om schattingen. "De eigenlijke cijfers liggen waarschijnlijk veel hoger", luidt het.

Afghanistan telt ongeveer 33 miljoen inwoners. Volgens de schattingen van de WHO kampt meer dan 1 miljoen Afghanen met een depressie, terwijl ruim 1,2 miljoen angststoornissen heeft. Het risico op mentale aandoeningen ligt er hoger door oorlog, armoede en werkloosheid.

Afghanistan, dat al tientallen jaren wordt geteisterd door oorlogen en burgeroorlogen, is een van de armste landen ter wereld. Psychologen en psychotherapeuten zijn er nauwelijks. Recent nog heeft het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid 700 psychologen en 101 gespecialiseerde artsen opgeleid, van wie er 300 momenteel aan het werk zijn in door de overheid gerunde centra, zo benadrukt gezondheidminister Ferozuddin Feroz. Maar volgens Peeperkorn is er dringend nood aan meer geld en maatregelen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.