Orgaandonatie: huisartsen juichen toe, met randvoorwaarden

Niet alleen bij de gemeente, maar ook bij de huisarts moeten Belgen zich als orgaandonor kunnen registreren. Daarvoor pleiten N-VA en CD&V samen in een wetsvoorstel. Domus Medica en VAS/Bvas treden hen bij, maar wijzen op enkele randvoorwaarden.

“Een mooi initiatief”, beaamt Domus Medica-voorzitter Roel Van Giel. “Vanuit zijn rol als vertrouwenspersoon kan de huisarts patiënten beter informeren over orgaandonatie, en zo de instap doen toenemen. Via een goedwerkend eenvoudig elektronisch registratiesysteem kunnen we meewerken aan deze registratie. Ik zeg wel: een goedwerkend registratiesysteem.”

De vaststelling dat politici nieuwe taken voor de huisarts in petto hebben, wijst volgens dr. Van Giel andermaal op de dringende nood aan een ander gemengd financieringssysteem voor de huisartsgeneeskunde. “Daarmee kan de tijd die huisartsen aan die extra opdrachten spenderen ook vergoed worden.”

“Als de huisarts zijn rol als vertrouwenspersoon tussen patiënt en familie kan aanwenden om nog meer orgaandonoren te werven, dan is dit een meerwaarde voor de volksgezondheid”, zegt Dirk Scheveneels namens VAS/Bvas. “We beklemtonen dat België nu al tot de Europese top behoort. Ter vergelijking: in 2015 waren er in België 28 orgaandonoren per miljoen inwoners, terwijl Nederland 15,8 orgaandonoren per miljoen inwoners telde. Een belangrijke randvoorwaarde is dat de tools om via het eHealth platform de wilsverklaring van de patiënt te registreren van in het begin feilloos werken. Als dat niet het geval is dan haken huisartsen af en wordt een goedbedoelde wijziging van wet afgevoerd wegens niet werkzaam.”

In ons land wordt de orgaandonatie geregeld via een opt-out-systeem: iedereen is automatisch donor, tenzij hij daartegen bij de gemeente expliciet bezwaar aantekent. Men kan zich ook expliciet als donor laten registreren, waardoor men zijn statuut beveiligt. Als iemand zich niet officieel als donor heeft opgegeven, kan de familie na zijn dood immers donatie weigeren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.