Bvas: vijf aandachtspunten voor de huisartsen

De Bvas maakt in de aanloop naar de federale verkiezingen haar memorandum bekend. We zoomen in op de belangrijkste actiepunten voor de huisartsen.

1 – De huisarts moet een centrale rol behouden

… vooral wat de zorg voor patiënten met een chronische ziekte betreft, met de huisarts aan het roer van het multidisciplinair netwerk. Onlangs introduceerden de overeenkomstencommissies verpleegkundigen-ziekenfondsen en RVT/ROB–ziekenfondsen

de functie van ‘casemanager’ voor de coördinatie van de zorgverlening aan fragiele ouderen met een bepaalde graad van afhankelijkheid en chronische ziekte. De commissies specificeerden dat de casemanager niet de eigen huisarts mag zijn, wat voor Bvas problematisch is.

2 - Gelijk speelveld voor alle huisartsen

Bvas verzet zich tegen elk beleid dat de werking van de klassieke huisartsenpraktijk benadeelt ten opzichte van de positie van wijkgezondheidscentra (WGC) en/of medische huizen, recent herdoopt tot eerstelijnscentra (ELC). Discriminaties zoals de automatische accreditering van alle huisartsen in een medisch huis en het feit dat ze voor alle ingeschreven patiënten automatisch GMD-houdend huisarts zijn, vindt Bvas niet te verantwoorden. Het is een mythe dat WGC’s kosten besparen. Een vergelijking van de kostprijs van de financiering per forfait in een WGC met de kostprijs van een vergelijkbare, multidisciplinaire maar per prestatie gefinancierde huisartsenpraktijk leert dat het forfaitaire systeem maar liefst 90% duurder uitvalt voor de overheid. Om alle Belgen in een medisch huis in te schrijven, zou een extra budget van 1,7 miljard euro nodig zijn.

  1. Wachtpost blijft vrije keuze van huisartsen

Bvas is gekant tegen een van bovenaf opgelegd uniek model voor de organisatie van de zorgpermanentie. Het zijn de huisartsen zelf die kiezen hoe in hun zone de zorgpermanentie wordt georganiseerd.

Bvas ondersteunt de bestaande wachtposten. Nieuwe wachtposten oprichten kan alleen op initiatief van de huisartsenkring(en) en op voorwaarde dat het Riziv de nodige, gestandaardiseerde financiering voorziet. Honoraria van artsen mogen enkel gebruikt worden voor de artsen, niet om wachtpostkosten te dekken. Brandweerlui betalen immers ook niet zelf om hun kazernes open te houden.

  1. Nultolerantiebeleid voor agressie tegen artsen

Bvas vraagt dat in een nieuwe legislatuur blijvend aandacht gaat naar het veiligheidsprobleem van (huis-) artsen. Het overleg tussen parket en hulpverlening, met gedeeld beroepsgeheim, is een belangrijke realisatie waar Bvas helemaal achter staat. Bvas  vindt het een goede zaak dat de minister van Justitie het casusgebonden overleg tussen parketen hulpverlening heeft mogelijk gemaakt, met gedeeld beroepsgeheim. Maar de samenwerking met de politie mag niet beperkt blijven tot lokale initiatieven.

  1. Een huisartsvriendelijk parkeerbeleid

Lokaal overleg om een coherent parkeerbeleid uit te werken maar eveneens een uniform en nationaal parkeerbeleid is nodig. Graag speciale parkeerplaatsen voor huisartsen (en andere zorgverleners) op de eerste lijn. Als dat niet haalbaar is, liefst speciale stickers die huisartsen op de voorruit kleven en die het recht geven om zonder ticket te parkeren op reguliere parkeerplaatsen.

 

Het volledige memorandum leest u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.