Brussels minister Gosuin eist rationeel beleid voor Recip-e

Didier Gosuin, minister van Volksgezondheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, oordeelt dat Recip-e geen kans op slagen heeft in de krappe timing die de federale overheid vooropstelt. De deadline van januari 2018 is volgens hem niet realistisch. “Een aanzienlijke groep artsen is nog niet geïnformatiseerd”, zegt hij. “Zeker in de leeftijdsgroep boven 50 jaar. Er moet tenminste in een overgangsperiode voorzien worden, met begeleiding voor de artsen.”

Eerder al had de Waalse minister van Volksgezondheid, Maxime Prévot, gezegd dat hij aan de alarmbel zou trekken bij de andere bevoegde ministers. Ook hij zou pleiten voor “een gedoogbeleid rond de timing.”

Didier Gosuin benadrukt dat hij de informatisering geen stokken in de wielen wil steken. Het Brusselse beleid heeft trouwens een zeer expliciete stimulans ontworpen om artsen achter de computer te krijgen: impulsfondsen worden er alleen uitgereikt aan artsen die een gehomologeerd EMD gebruiken en ingeschreven zijn bij ‘Réseau santé bruxellois’, een computernetwerk dat bedoeld is voor gegevensdeling tussen Brusselse ziekenhuizen en Brusselse artsen actief buiten het ziekenhuis. “Maar de timing is niet realistisch”, zegt de minister.

Hij verwijst naar twee struikelblokken. Aan de kant van de artsen: “Naar schatting heeft 20 tot 40% van de 1.280 Brusselse huisartsen geen EMD. Ook maar weinig privéwerkende specialisten zijn geïnformatiseerd.” Didier Gosuin vreest dat een te drastisch beleid de artsen zal wegjagen. Terwijl er al geen genoeg zijn. Een redelijke timing en een goede omkadering van de artsen kan helpen.

En aan de kant van de patiënten: “Het EMD vereist het gebruik van een elektronische identiteitskaart. Maar wat met de vele mensen zonder papieren in Brussel, die geen Belgische identiteitskaart hebben?” Minister Gosuin verwacht van collega De Block snelle oplossingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.