Gastronomie

Otomat
Simon Stevinplein 12, 8000 Brugge. 
Tel.: 050 66 21 21. Open van 12u tot 22u (zaterdag en zondag van 11u tot 22u). www.otomat.be

Sinds 2016 blijft het succes van de Otomat pizza’s in Vlaanderen maar groeien. Ook als men geen fan is van ‘ketenrestaurants’, moet men toegeven dat dit concept aanslaat. Het kader doet wel meteen denken aan een design van marketinggoeroes die de bieren van brouwerij Moortgat willen promoten. Oude muren, wit geschilderd met graffiti, een grote ijskast uit de jaren 50 met dranken, wanden geïnspireerd op rasterwerk, tafels gemaakt van gerecycleerde oude parket… Kortom, een ‘urban’ sfeer die vooral hipsters wil aantrekken. Maar dat doet er niet toe, eens binnen wordt het concept duidelijk. Het gaat hier om gezelligheid en ‘sharing’ – er wordt bij voorkeur zonder bestek gegeten – en om pizza waarvan het deeg gemaakt is met Duvel-biergist, met een redelijk verslavend knapperig randje. De liefhebbers van Napolitaanse pizza, lekker zacht in het midden en krokanter aan de buitenkant, die kunnen beter doorlopen. De kaart bestaat uit twee delen. Enerzijds de versies met tomatensaus; anderzijds de witte pizza’s met een basis van mozzarella. Onze favoriet? De ‘Sailorman’. Voor 13,50 euro krijg je een heerlijke en stevige pizza met spinazie, mozzarella, look, nootmuskaat… en vooral dikke ansjovissen. Niets op aan te merken, echt extreem lekker, vooral de spinazie die goed doordrenkt is met look. Voor de drankencombinatie wordt hier de Italiaanse gewoonte overgenomen, met een lange lijst aan bieren – Orval, Westmalle, Brewdog… – voor wie zich niet wil beperken tot de huismerken zoals Vedett of Chouffe.

Fresca 
Alsembergsesteenweg 168, 1190 Brussel. Tel.: 0489 58 44 50. Open van 12u tot 22u, gesloten op zondag.

Zoals de naam aangeeft staat Fresca voor het principe van verse pasta. Linguine, papardelle, penne… elke dag een andere variëteit. Het decor van deze ‘cantina’ ademt eenvoud. Een open keuken met witte tegeltjes geeft uit op een kleine zaal met allerhande meubels die niet bij elkaar horen. Grappig, de eigenaars hebben kaasraspen omgevormd tot verlichting. Het onthaal is zoals de inrichting, ongedwongen en vriendelijk. Op woensdag zijn het tagliatelle die je als lunch kan eten voor 11,90 euro, gerecht en drankje inbegrepen. Die dag waren het ‘tagliatelle all’arrabiata’, een saus op basis van pepers, tomaat, look en basilicum. Het aanbod is heel flexibel, indien gewenst kan het gerecht zonder tomatensaus, zonder pepers,… (cacio e pepe (€12,90); salsiccia (€12,90); funghi e tartufo (€13)). Ons verdict? De arrabiata saus was verrukkelijk, net voldoende pittig, en de verse pasta had een ongelooflijk boterige textuur. De wijnkaart voorziet bescheiden flessen die het land alle eer aandoen (Diano of Nebbolio d’Alba, Nero di Troia uit Puglia,…).

Ma Cantina 
Chaussée de Bruxelles 64, 1410 Waterloo. Tel.: 02 460 61 50. Open van 11u30 tot 15u en van 18u30 tot 22u, gesloten op zaterdagmiddag, 
zondag en maandag.

Deze zaak is van een koppel dat kosten noch moeite spaart als het aankomt op ultraverse producten, specialiteiten die rechtstreeks uit Italië worden ingevoerd en totale gedienstigheid. Het kader creëert de perfecte sfeer met een rode Vespa in de inkomhal, een geschilderde muur met ruw verbrand imitatiehout en een algemene sfeer van donkere kleuren. De keuken is zo authentiek dat men moeilijk kan weerstaan. Je kan er best met twee naartoe gaan en eerder ’s avonds om de lelijke baan die het uitzicht ontsiert te doen vergeten. Wij kozen van het zwarte suggestiebord de ‘orrechiette met broccoli en salsiccia’ (18 euro). En het was het bewijs dat de chef iets kent van de pastakunst. De wijnkaart is niet bepaald om over naar huis te schrijven, maar er zit wel een zeer correcte Cortese di Gavi tussen, een ietwat strakke witte wijn uit Piemonte.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.