"Als de zorgsector valt, valt de samenleving" (verpleegkundigen)

Wegens de stijgende uitval door coronabesmettingen en quarantaine bij het zorgpersoneel bereikt zowel de werkdruk als de zorgcapaciteit in alle zorginstellingen en in de eerste lijn haar uiterste limiet. De verstrenging van de coronamaatregelen is geen kwestie meer van keuze, wel van noodzakelijkheid, laat het NVKVV weten namens de verpleegkundigen.

Ondanks de huidige coronamaatregelen heerst vandaag op sommige diensten in de zorginstellingen een afwezigheid van 25 procent door ziekte of quarantaine. Ook wat zich buiten de zorgsector afspeelt, zoals in onder meer de scholen, heeft een indirect effect op de verpleegkundigen.

Ongeziene impact
“De maatschappelijke impact door uitval door een coronabesmetting en quarantaine treft verpleegkundigen en hun naaste familieleden en omgeving. Het is overduidelijk dat de huidige maatregelen onvoldoende zijn om het hoofd boven water te houden”, zegt Ellen De Wandeler, algemeen coördinator van het NVKVV. “We zijn dan ook bijzonder tevreden vast te stellen dat  het interfederaal comité vervroegd samenkomt. We hopen dat het comité haar verantwoordelijkheden niet uit de weg gaat en maatregelen treft die aanbevolen worden door de wetenschap en door de experten van de GEMS.”

Tot slot vragen de verpleegkundigen aandacht voor de collega’s die niet rechtstreeks aan het bed staan. Zonder voldoende schoonmaakpersoneel, logistiek en administratief medewerkers, keukenpersoneel, IT’ers, … kan het zorgsysteem niet draaien en kan de zorgcontinuïteit en de veiligheid niet worden gegarandeerd. Bijkomend worden bij hoge uitval bepaalde taken door deze groepen niet meer of vertraagd uitgevoerd, waardoor ook hier de werkdruk op het zorgpersoneel toeneemt.
 
Als de zorgsector valt, valt de samenleving.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.