Zwitsers team ontwikkelt test om antilichamen op te sporen in druppel bloed

Een groep wetenschappers van de Technische Universiteit van Lausanne, de Universiteit van Genève en de Universitaire Ziekenhuizen van Genève hebben een betrouwbare test ontwikkeld om antilichamen tegen covid-19 te detecteren. De test laat toe om meer dan duizend stalen tegelijkertijd te analyseren. Een druppel bloed, bijvoorbeeld van een duimprik, is voldoende om de aanwezigheid van antilichamen op te sporen.

Bij andere tests zijn dure reagentia nodig en moet bloed uit een ader worden afgenomen. Hiervoor is gekwalificeerd personeel nodig. Voor de nieuwe tests is maar een minimum aan reagentia nodig en kan je zelf bloed afnemen.

Om hun methode te testen, hebben onderzoekers bloed van 155 besmette personen gebruikt. De test heeft 98 procent van deze stalen herkend. De test gaf nooit antilichamen aan als ze bloed zonder antilichamen testten.

Momenteel wordt deze methode gebruikt om te kijken bij hoeveel kinderen antilichamen voorkomen in de kleuterscholen van Genève.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.