Zuid-Frankrijk kleurt rood op Europese coronakaart

Op de Europese coronakaart is het zuiden van Frankrijk nu helemaal rood gekleurd. Ook in andere toeristische trekpleisters als Italië en Griekenland is de coronasituatie slechter geworden, zo blijkt uit de nieuwe update van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

ECDC publiceert elke donderdag een Europese coronakaart met kleurencodes, gebaseerd op het aantal besmettingen en het percentage positieve tests in de voorbije veertien dagen. Frankrijk was vorige week nog een oranje zone, met twee groene gebieden. Die groene gebieden zijn nu verdwenen, en het hele zuiden van het populaire vakantieland is rood geworden. 

Ook in Italië kwijnt het aantal groene zones weg. De Laars kleurt steeds meer oranje en de eilanden Sicilië en Sardinië zijn zelfs rood geworden. Ook in Griekenland zijn meer oranje gebieden rood geworden. Spanje en Portugal waren al geheel rode zones en de situatie is er niet verbeterd. Steeds meer gebieden in Spanje zijn donkerrood geworden. Ook Nederland blijft een rode zone. Duitsland en oostelijk Europa zijn nog steeds groen. 

België behoudt zijn oranje kleur, met uitzondering van het Brusselse gewest, dat net als vorige week nog steeds rood kleurt.

De Europese kleurencodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen bij terugkeer, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. Er zijn EU-aanbevelingen, maar de lidstaten bepalen uiteindelijk zelf welke voorwaarden ze al dan niet opleggen voor mensen die terugkeren uit groene, oranje of rode gebieden. Ook wordt met de kleuren rekening gehouden voor het toelaten van reizigers in het eigen land.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.