Zorgpersoneel voert heel de week actie tegen verplichte vaccinatie

Een honderdtal personen, zo schat de politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene, heeft maandag omstreeks 11 uur deelgenomen aan een actie in de Wetstraat, voor het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). De aanwezigen protesteerden er tegen de verplichte vaccinatie tegen covid-19 voor het zorgpersoneel. Vorige vrijdag vond een eerste actiemoment plaats, het protest zal deze week elke dag worden herhaald. De organisatie is in handen van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

"We komen heel de week terug om druk te blijven zetten tot we ons gesprek met de minister hebben gehad", zei Olivier Nyssen, secretaris-generaal van de Franstalige overheidsvakbond CGSP. "Men heeft ons gezegd dat er een overleg met mijnheer Vandenbroucke volgt, m aar we wachten nog altijd op een uitnodiging." Behalve de CGSP, organiseren ook de Franstalige bonden Setca, CNE, SLPF en CGSLB het protest.

De bonden zeggen voor de vaccinatie te zijn, maar tegen de vaccinatieplicht, omdat die volgens hen tot nog grotere problemen zal leiden bij de zorginstellingen, die nu al kampen met tekorten en met oververmoeid personeel. "De zorgsector is al langer verzwakt en is door de gezondheidscrisis nog zwakker geworden", zegt Olivier Nyssen. "Niet-gevaccineerde werknemers bestraffen zal de tekorten nog verder doen oplopen, tot de hele zorg in gevaar komt. Doordat er minder handen beschikbaar zullen zijn voor de patiënten, zal de werkdruk voor de gevaccineerden nog toenemen." Als de komende maanden de ongeveer 10% van het zorgpersoneel dat niet gevaccineerd is het beroep zou verlaten, dreigt voor de sector de "woestenij", zegt Nyssen.

Dinsdag 7 december vindt in het centrum van Brussel een manifestatie tegen de vaccinatieplicht voor het zorgpersoneel plaats. Langs het parcours zullen ontmoetingen worden georganiseerd met de partijen van de federale meerderheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.