Zorgnet-Icuro vraagt "meer pro-actieve rol van overheid en FAGG"

Zorgkoepel Zorgnet-Icuro vraagt een "meer pro-actieve rol" van de overheid en voornamelijk van het geneesmiddelenagentschap FAGG om de problematiek van onbeschikbare geneesmiddelen aan te pakken. De voorzieningen onder de koepel gaan intussen op zoek naar alternatieve medicijnen, indien dat niet mogelijk is wordt bekeken of invoer uit het buitenland mogelijk is. 

De lijst met niet-beschikbare geneesmiddelen wordt elke dag langer. 

Bij de Vlaamse zorgkoepel Zorgnet-Icuro kennen ze de problematiek. Die "is al heel wat jaren gekend en lijkt inderdaad de laatste maanden toe te nemen", zegt dr. Marc Geboers, directeur algemene ziekenhuizen bij de koepel. De problemen stellen zich vooral bij vrij unieke geneesmiddelen, of medicatie waarvoor geen of nauwelijks een alternatief bestaat, klinkt het.

De voorzieningen onder de zorgkoepel - onder meer ziekenhuizen, vzw's voor ouderenzorg of geestelijke gezondheidszorg - gaan daar op een "getrapte manier" mee om, vertelt hij. "In eerste instantie wordt gezocht naar alternatieve geneesmiddelen die wel beschikbaar zijn op de markt. Het gaat dan vooral om alternatieven binnen dezelfde medicatieklasse. Als dat niet mogelijk is, wordt gekeken of de medicatie in het buitenland voorhanden is en ingevoerd kan worden. Dit vraagt een bijzondere administratieve procedure, maar laat wel toe om de originele medicatie te verkrijgen, of een alternatief." Als ook dat geen optie is, zoeken de zorgvoorzieningen naar een alternatieve behandeling. "De globale therapie van een patiënt wordt bekeken en dan wordt, indien mogelijk, het schema aangepast om de medische problematiek op een goede manier op te vangen", aldus Geboers.

Volgens Zorgnet-Icuro moeten de overheid en het geneesmiddelenagentschap FAGG een "meer pro-actieve rol" spelen in het dossier. "Het heeft toch wel heel vaak te maken met commerciële benaderingen vanuit de firma's, die het medicatieschema onder druk zetten. De overheid zou in haar relatie met de farmaceutische sector een meer sturende rol moeten opnemen", zegt Geboers.

 Lees ook:

maatregelen-om-tekort-aan-breedspectrum-antibioticum-clamoxyl-iv-op-te-vangen

Onbeschikbare geneesmiddelen - N-VA wil hoge boetes bij bewuste marktafscherming en meer vrijheid voor apothekers

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.