Zorgcentra na seksueel geweld hebben wel voldoende financiering, zeggen Peeters en Wilmès

Er is structurele financiering voorzien voor de drie bestaande zorgcentra na seksueel misbruik én om drie nieuwe centra te openen. Dat benadrukken minister voor Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) en zijn collega van Begroting Sophie Wilmès (MR). Ze reageren daarmee op de uithaal van voormalig staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA), die in de media stelde dat daarvoor geen geld voorhanden was.

De eerste zorgcentra zagen in 2017 het levenslicht in Brussel, Luik en Gent. Het gaat om centra die verbonden zijn aan ziekenhuizen en alle diensten aanbieden voor slachtoffers van seksueel geweld. Ze kunnen er terecht voor medisch en forensisch onderzoek, traumaverwerking, advies en bijstand van politie en parket. Naast medisch personeel werken de centra samen met zedeninspecteurs va n de politiediensten, de referentiemagistraat seksueel geweld van het parket en met een door het parket aangesteld DNA-lab.

De centra startten als proefproject, dat eind 2019 zou aflopen. Onlangs kondigde minister Peeters aan dat de drie centra zouden open blijven en dat er drie centra zouden bijkomen. Het hoeft voor de CD&V'er overigens geen eindpunt te betekenen.

Maar volgens zijn voorgangster Demir is daar niet genoeg geld voor voorzien. "Om de drie bestaande centra open te houden en hen de hele provincie te laten coveren, is een budget van 4,5 miljoen euro per jaar nodig. Voor de drie bijkomende is er nogmaals 4,5 miljoen euro nodig. Peeters moet dus op zoek naar nog 4,5 miljoen euro extra om te kunnen doen wat hij zegt", aldus de N-VA'ster in Het Laatste Nieuws.

Peeters en Wilmès zeggen echter dat er wèl voldoende middelen klaarliggen. Er werd 4,5 miljoen euro structureel vrijgemaakt. Die wordt aangevuld met 1,5 miljoen euro aan subsidies van de Nationale Loterij. "Dat is ruimschoots voldoende om de bestaande centra structureel te financieren en uit te breiden én alvast 3 nieuwe centra te openen", luidt het.

Sinds oktober 2017 vonden 1.281 slachtoffers hun weg naar de drie zorgcentra na seksueel geweld. Er is bovendien een grote aangiftebereidheid. Bijna 7 op de 10 slachtoffers die zich bij de centra aanmeldden, dienden klacht in bij de politie. Dat cijfer ligt voor seksueel geweld normaal slechts rond de 10 procent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.