Ziekteverzuim onder personeel dreigt Brusselse ziekenhuizen parten te spelen

Het netwerk van Iris Ziekenhuizen en het UZ Brussel vrezen dat ziekteverzuim onder het personeel in de komende weken wel eens voor problemen kan zorgen. De tweede golf begint te wegen op het personeel dat zelf ook vaker ziek is, al dan niet door COVID-19. Ook de Vlaamse ziekenhuizen merken dat er meer personeel dan gewoonlijk uitvalt, zegt Lieve Dhaene van Zorgnet-Icuro, de koepel boven onder meer de Vlaamse algemene ziekenhuizen. 

"Eén van de uitdagingen is effectief het absenteïsme onder het zorgpersoneel. Door het ziekteverlof, de quarantaines, het ouderschapsverlof door corona, het opnemen van uitgestelde vakanties en het opnemen van de overuren die gemaakt werden om de afwezigheid van andere collega's op te vangen wordt het erg moeilijk om alle activiteiten in onze ziekenhuizen te behouden. Zeker omdat er deze zomer door uitgestelde studies geen nieuwe gediplomeerde verplegers zijn afgestudeerd", vertelt Etienne Wéry, afgevaardigd bestuurder van de Iris Ziekenhuizen. Daarbovenop komt nog dat de testcentra ook heel wat mensen, vooral interimkrachten, opeisen. Dus uit die groep valt ook weinig personeel op te halen.

Bij het UZ Brussel klinkt er eenzelfde signaal wat betreft het absenteïsme onder het personeel. "Die situatie kan zich bij ons voordoen", verklaart woordvoerster Karolien De Prez. "Omwille van de combinatie met gewone zorg, maar ook omwille van ziekte. We merken dat onze personeelsleden ziek worden, COVID-19 of niet. Ze zijn immers ook al maanden hard aan het werken, zonder veel tijd om te recupereren", aldus De Prez.

In het UZ Brussel worden momenteel 43 COVID-19-bevestigde patiënten verzorgd. De afgelopen 24 uur werden drie nieuwe patiënten opgenomen en vijf patiënten konden het ziekenhuis verlaten. Twaalf patiënten worden verzorgd op de afdeling intensieve zorgen.

Ook de Vlaamse ziekenhuizen merken dat er meer personeel dan gewoonlijk uitvalt, zegt Lieve Dhaene van Zorgnet-Icuro, de koepel boven onder meer de Vlaamse algemene ziekenhuizen. "We krijgen inderdaad het signaal dat er meer mensen uitvallen door bijvoorbeeld COVID-19 en stress", zegt ze. "Dat is voor de ziekenhuizen niet gemakkelijk, maar meestal krijgt men het wel opgelost door personeel te verschuiven of mensen te vragen om langer te werken."

Daarnaast schakelen alle universitaire en algemene ziekenhuizen over naar fase 1B uit het spreidingsplan, wat betekent dat de helft van de bedden op de afdelingen intensieve zorgen wordt voorbehouden voor coronapatiënten. Planbare en niet-dringende zorg wordt daarbij afgebouwd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.