Intensieve, spoed, geriaters, pneumologen eerst aan de beurt voor vaccin

Na de bewoners en personeelsleden in de woonzorgcentra zullen alle zorgmedewerkers in ziekenhuizen die een verhoogd risico lopen op een besmetting met COVID-19 het eerst een coronavaccin kunnen krijgen. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid beslist op de interministeriële conferentie.

Concreet gaat het om alle artsen en ander zorgpersoneel op de afdelingen intensieve zorg, spoedgevallen en COVID-afdelingen, zoals geriatrie en longziekten. Ook de stagiairs zitten in die groep. Daarna komt het ander zorgpersoneel in de ziekenhuizen aan bod.

In de ziekenhuishubs wordt ingeënt met het vaccin van Pfizer en BioNTech. Dat wordt ook in de andere ziekenhuizen gebruikt, samen met het Moderna-vaccin. Dat laatste kreeg vorige week voorwaardelijke toelating voor de Europese markt.

De interministeriële conferentie volksgezondheid besliste daarnaast dat er een systeem komt om "zeer snel" informatie over de niet-gebruikte vaccins door te spelen aan de regionale overheid, zodat die onmiddellijk voor andere mensen kunnen worden gebruikt.

Sinds begin dit jaar worden de bewoners en personeelsleden in woonzorgcentra gevaccineerd tegen het coronavirus, op vrijwillige basis. Vanaf volgende week begint de vaccinatiecampagne ook in de ziekenhuizen. Daarna is het de beurt aan de zorgmedewerkers in de eerstelijnszorg en de collectieve zorginstellingen, waarna ook het niet-zorgend ziekenhuispersoneel aan de beurt komt. Vanaf maart kan er volgens de huidige timing begonnen worden met de inenting van 65-plussers en risicopatiënten.

Lees ook : Eerste Moderna-vaccins gaan maandag naar 4 ziekenhuizen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.