Ziekenhuis in Sint-Truiden kampt met coronabesmettingen op drie verschillende afdelingen

In het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden zijn de voorbije dagen besmettingen met COVID-19 vastgesteld op drie afdelingen, zowel bij patiënten als bij personeel. Het ziekenhuis neemt daarom verregaande voorzorgsmaatregelen, meldt woordvoerster Miet Driesen.

Al ruime tijd worden patiënten in Sint-Trudo preventief getest op COVID-19. Tijdens de kerstperiode werden op die manier voor het eerst coronabesmettingen vastgesteld bij patiënten buiten de COVID-afdeling. Eerst op de afdeling geriatrie, snel daarna op een tweede geriatrische afdeling. Op dat ogenblik werd meteen beslist om alle patiëntenbezoeken in het ziekenhuis stop te zetten.

Maatregelen als het voortdurend testen van personeelsleden, het stopzetten van alle ziekenbezoek, een strikte thuisquarantaine van besmette medewerkers, het gebruik van correcte beschermingsmaterialen op alle afdelingen, nauwgezette compartimentering van afdelingen en personeel en strikte procedures bleken echter niet voldoende om verdere besmetting te vermijden. Begin januari werden namelijk nieuwe besmettingen vastgesteld op de afdeling neuro-cardio.

Op die afdeling zijn uiteindelijk al 10 van de 24 personeelsleden en 13 patiënten besmet. Mogelijk zou er een besmetting zijn met de besmettelijke Britse variant van het coronavirus, maar op de resultaten van het labo-onderzoek is het nog wachten.

In totaal zijn er in het Truiense ziekenhuis op dit moment 33 COVID-19-patiënten opgenomen. Sinds 18 oktober raakten ook al 57 personeelsleden besmet met het virus. Het ziekenhuis telt ongeveer 1.100 medewerkers en 310 erkende bedden. De meest geplande opnames en ambulante behandelingen zijn intussen stopgezet tot 1 februari. Alle zorg die via een aparte stroom kan opgezet worden of die levensnoodzakelijk is, kan wel doorgaan.

De Zuid-Afrikaanse variant van het virus is niet in het spel in Sint-Truiden, meldt Marc Van Ranst.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.