Zes op tien Belgen willen pas na vaccinatie opnieuw evenementen bezoeken

Zo'n 60 procent van de Belgen wil pas opnieuw evenementen bezoeken nadat ze gevaccineerd zijn. Dat blijkt uit een bevraging van het KdG-expertisecentrum Publieke Impact. Dat is een grote stijging vergeleken met vorig jaar, toen vaccinatie maar voor een kwart van de bezoekers een voorwaarde was.

Het expertisecentrum deed een bevraging bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen. Van alle ondervraagden die voor de coronacrisis events bezochten, wil zes op de tien pas evenementen bezoeken nadat ze gevaccineerd werden. Voor 44 procent is dit zelfs een absolute voorwaarde.

"Dat is een opvallende stijging ten opzichte van vorig jaar", zegt Jolien Vangeel, onderzoeker van het expertisecentrum Publieke Impact. "Toen was vaccinatie maar voor een kwart van de bezoekers een voorwaarde om naar evenementen te gaan. Het belang van vaccinatie is voor velen dus gaandeweg groter geworden."

Ook wordt belang gehecht aan de veiligheidsmaatregelen op evenementen. Zo blijven hygiënemaatregelen voor 78 procent een absolute voorwaarde. Social distancing is voor 65 procent belangrijk en zes op de tien bevraagden bezoekt liever evenementen waar mondmaskers verplicht zijn.

65 procent vindt het bovendien geen probleem om een sneltest te ondergaan bij aanvang van een evenement. Meer nog: voor 43 procent is zo'n test een absolute voorwaarde.

56 procent gaat akkoord met het principe van een coronapaspoort, voor 43 procent is het een absolute voorwaarde en 23 procent vindt het geen goed idee. Opvallend is dat hoe ouder men is, hoe belangrijker men het coronapaspoort vindt.

70 procent van de bezoekers heeft vertrouwen dat organisatoren de correcte voorzorgen zullen nemen. Dat aandeel is in stijgende lijn. Vorig jaar had 65 procent vertrouwen. Nog goed nieuws voor de organisatoren: bijna de helft wil meer betalen voor drank en eten tijdens evenementen, een op drie is ook bereid een beetje meer te betalen voor de tickets.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.