Zes besmettingen met andere coronavariant in ons land

In ons land zijn al zes besmettingen vastgesteld met een andere variant van het coronavirus, mogelijk de Britse. Dat zegt de woordvoerster van Karine Moykens (foto), voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing. De genoom sequencing, die moet bepalen of het gaat om de Britse variant van het virus, is nog aan de gang.

De Britse variant van het coronavirus is een pak besmettelijker. De vrees is dat die, nu heel wat reizigers na de kerstvakantie teruggekeerd zijn naar ons land, ook bij ons voet aan de grond zal krijgen. De variant dook onder meer al op in verschillende Nederlandse scholen.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) kondigde zondag aan dat er een speciaal testsysteem komt voor mensen die mogelijk besmet zijn met een afwijkende variant van het coronavirus. Een proefproject daarvoor startte gisteren/zondag al in de provincie Antwerpen.

De gezondheidsinspectie van Antwerpen nam zondagnamiddag contact op met teruggekeerde reizigers van wie het coronastaal een afwijkende variant van het virus vertoont. Met bepaalde PCR-tests is het eenvoudig om verdachte gevallen op te sporen, en die gevallen zijn ook opgelijst. Omdat die mensen vermoedelijk een zeer hoge virale lading hebben, is het cruciaal dat zij in quarantaine gaan en dat hun medereizigers en familie ook getest worden. Daarnaast wordt hen gevraagd of ze zich op dag 10 opnieuw willen laten testen.

Zondag was aangekondigd dat het systeem mogelijk vandaag al geëvalueerd zou worden, met het oog op een uitrol in de rest van het land. Zowel bij het Interfederaal Comité Testing & Tracing, als bij het kabinet van minister Vandenbroucke was daarover vandaag nog niet meer informatie beschikbaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.