Wouter Beke geeft ontslag 

Wouter Beke geeft zijn ontslag als Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding. Tot woensdag zou Beke nog niet van plan zijn geweest om ontslag te nemen.

Maar een vergadering met de Limburgse tak van de partij zou donderdag de doorslag hebben gegeven, valt te horen. Directe aanleiding was ongetwijfeld de slechte peiling voor zijn partij die bekend werd de afgelopen week.

Eerder, al bij zijn aantreden als minister, klonk er kritiek omdat hij zichzelf tot minister had gemaakt. Ook de coronacrisis en zijn beleid in het begin daarvan wekten heel wat kritiek op.

De crisis rond de kinderopvang na een sterfgeval waarbij ook beschuldigend werd gewezen naar het beleid daaromtrent, was wellicht een andere katalysator.

Geruggensteund door zijn kabinetsmedewerkers, echtgenote en dochter legde de CD&V-minister uit dat het overlijden van een baby in een kinderdagverblijf in Mariakerke hem "meer heeft aangegrepen dan hij aan de buitenwacht wilde toegeven". Ook de dramatische peiling van vorige week, waarin de partij afklokte op 8,7 procent, heeft een rol gespeeld in de beslissingn gaf hij toe. Met zijn ontslag wil Beke zijn partij naar eigen zeggen "zuurstof geven".

Het ontslag van Beke komt niet uit de lucht gevallen. De CD&V-minister staat al langer onder druk, vooral dan door het dossier van de kinderopvang. Er werd een parlementaire onderzoekscommissie opgericht om de wantoestanden in de kinderopvang te onderzoeken. 

De CD&V-minister blijft ervan overtuigd dat hij persoonlijk geen fouten heeft gemaakt in dit dossier, maar zei wel dat dat overlijden er bij hem zwaar heeft ingehakt. "Alleen mijn gezin, mijn familie, enkele medewerkers en goede vrienden hebben kunnen ondervinden hoe zwaar dit de voorbije weken op mij heeft gewogen", aldus Beke. 

Wachtlijsten en vaccinatiecampagne

Beke gaf een uitgebreide opsomming van zijn verwezenlijkingen als minister, gaande van het wegwerken van de wachtlijsten voor personen met een handicap met de dringendste noden tot het sociaal akkoord van 577 miljoen euro en de geslaagde Vlaamse vaccinatiecampagne tegen COVID-19. Maar al die zaken raakten ondergesneeuwd. Beke belandde in de hoek waar de klappen vallen en geraakte niet meer uit die hoek. 

Beke voelt zich onheus behandeld door sommige media. Hij wenst alle succes aan Sammy Mahdy die op koers ligt voor het nieuwe voorzitterschap van CD&V. "Ik weet hoe moeilijk het is om voorzitter te zijn van een partij", aldus een emotionele Beke."Wie mij echt kent, weet dat ik geen kille machtspoliticus ben in tegenstelling wat over mij de afgelopen maanden en jaren geschreven is", luidden zijn slotwoorden in zijn afscheidsspeech als minister.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.