"Window of opportunity is closing" (Van Gucht)

"Over 2 weken kan intensieve zorg vol liggen, doorslaggevend wat we nu doen", zegt Steven Van Gucht. "We zitten in een kritieke fase in de epidemie." De cijfers zijn immers slecht, het gaat niet de goede kant uit. "Het venster dat we nog hebben, is zich aan het sluiten. Wat we nu doen, is doorslaggevend."
 
“Het brandt, ook in Vlaanderen.” De boodschap die infectiologe Erika Vlieghe gisteren gaf, was duidelijk: de cijfers gaan niet de goede kant op. Niet in Brussel en Wallonië, maar ook niet in Vlaanderen.

Minister-president Jan Jambon (N-VA) wou het effect van de huidige maatregelen voorlopig afwachten voor hij nieuwe maatregelen neemt. "Ik zou nu mijn huis kunnen blussen, want misschien komt er straks een brand. We moeten als verantwoordelijke politici vooral het hoofd kunnen koel houden", zei hij in "De zevende dag". Geen goed idee, zei Vlieghe gisteren. “Je moet niet wachten tot een brand je halve huis vernield heeft voor je duidelijkere maatregelen neemt.”

Blijkbaar zou volgens de jongste berichten nu ook Vlaanderen kunnen bijdraaien, want er is morgen nieuw Vlaams overleg gepland. De situatie verandert dan ook razendsnel, Vlaanderen heeft wel het voordeel dat het een tiental dagen achterop loopt op Wallonië en dus het effect van maatregelen daar kan inschatten.

Met toch deze waarschuwing: "Over iets minder dan 14 dagen liggen er 2.000 patiënten op intensieve zorg en dat is onze maximumcapaciteit. We hebben dus twee weken. Elke maatregel vraagt tien dagen de tijd vooraleer we een effect merken. Als we iets doen, moet het nu meteen”, smeekt Van Gucht. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.