Wie zorgt voor onze zorgverleners? Back-up uitgewerkt

Applaudisseren is bijzonder mooi, maar we moeten de zorgverleners ook mentaal ondersteunen, beseffen experts. Daarom werkte men al enige tijd aan een ondersteunende structuur die nu operationeel wordt, met in de achtergrond lessen uit China waar 40 tot 70% van de zorgverleners na verloop van tijd uitviel. Ook zelfstandigen kunnen hier terecht."

"We willen niet dat naast de besmette hulpverleners, er ook nog medisch personeel thuis zit met mentale problemen,” zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis. 
"Het publiek dat met applaus en witte lakens achter de helden van de zorg staat, geeft een enorme steun," zegt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, "maar ze moeten het ook volhouden. Want het is geen sprint, maar een marathon."

Stress-stoornissen
Het gaat niet om een korte, felle inspanning maar een volgehouden resem van prestaties die weken en maanden kan duren. Geen sprint, maar een marathon. “Kijk naar China: bij de uitbraak van het coronavirus daar vertoonde 27 procent van de hulpverleners stress-stoornissen,” verduidelijkt professor Godderis. Eerdere grieppandemieën – maar ook de situatie in Italië – tonen aan dat er een zware uitval kan zijn – soms van 40 tot 70 procent – van het ziekenhuispersoneel. Niet enkel omwille van ziekte door het virus zelf, maar ook door acute mentale problemen.

Een domino-effect waarbij zorgverleners een na een uitvallen, moeten we absoluut vermijden. "Niet enkel nu trouwens, ook na de coronacrisis," vervolgt Godderis. "Onderzoek toont aan dat heel wat zorgverleners ook achteraf nog uitvallen met langdurige mentale gezondheidsproblemen, zoals een depressie, angststoornissen, slapeloosheid of een burn-out." Het mag duidelijk zijn: er is nood aan degelijke psychologische ondersteuning.
 
Vandaar de structuur die uitgebouwd is door de diensten voor preventie en bescherming op het werk. “In grote instellingen of ziekenhuizen staat er ter plaatse een team van arbeidsartsen, verpleegkundigen en psychologen klaar om de artsen en paramedici te ondersteunen en begeleiden.” Ook zelfstandigen, zoals thuisverplegers, huisartsen of vrijwilligers, kunnen van deze eerstelijns ondersteuning gebruik maken. Kleinere rust- en verzorgingstehuizen zullen geholpen en ondersteund worden via online- of teleconsulten.

Het komt erop aan om een oase van rust te creëren waarin mensen kunnen ventileren. 
De diensten focussen voornamelijk op mentale ondersteuning. Ook een goede teamwerking is belangrijk, waarin successen, maar ook frustraties en zorgen kunnen gedeeld worden.

Merken de diensten dat er een groot risico is op angststoornissen die een verdere opvolging en behandeling vergen, dan worden de zorgverleners doorverwezen naar een netwerk van psychologen en psychiaters.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.