Wie niet-vaccineerbaar is voor corona nu officieel terugbetaald voor antigeentesten

Vandaag verscheen in Het Staatsblad het KB voor wie niet-vaccineerbaar is wegens een bewezen ernstige vorm van allergie op PEG en/of polysorbaat. Of voor wie dermate ernstige nevenwerkingen bij de eerste dosis vertoonde, dat verdere vaccinatie in ziekenhuismidden onveilig is. Zij krijgen het recht op terugbetaalbare antigeentesten.

De regeling gaat met terugwerkende kracht in tot 28 juni 2021.

Het besluit kwam er om het welzijn van niet-vaccineerbare personen te verzekeren. Ze krijgen de tegemoetkoming om financiële drempels te vermijden als ze zich willen laten testen met het oog op reizen of deelname aan evenementen. De regeling schept klaarheid zodat deze doelgroep haar activiteiten kan plannen en de laboratoria voor klinische biologie en de verzekeringsinstellingen in een duidelijk kader kunnen functioneren.
Meer bepaald verleent de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging een tegemoetkoming voor testen voor de opsporing van minstens het SARS-CoV-2-virus door een techniek van moleculaire amplificatie en voor antigeentesten die vallen buiten de testrichtlijnen, gepubliceerd op de website van Sciensano.

Onder deze antigeentesten vallen ook de snelle antigeentesten. Al wie 
niet-vaccineerbaar is wegens een bewezen ernstige vorm van allergie op polyethyleen glycol (PEG) en/of polysorbaat heeft er recht op. Of ook al wie dermate ernstige nevenwerkingen bij de eerste dosis waardoor verdere vaccinatie in ziekenhuismidden onveilig is.

Arts centrum allergologie moet bevestigen

Deze patiënten bezorgen aan hun ziekenfonds een formulier. Daarin bevestigt een arts van een referentiecentrum allergologie in de context van de vaccinatiecampagne COVID-19 - waarvan de lijst wordt gepubliceerd op de website van Sciensano - dat de rechthebbende zich bevindt in een toestand van niet-vaccineerbaarheid. Op basis van dit formulier verleent de adviserend arts een toelating voor de tegemoetkoming.

De toelating heeft een geldigheidsduur van 1 jaar en wordt automatisch verlengd als het gebruik van het COVID Safe Ticket nog verplicht is.

Om de tegemoetkoming te krijgen bezorgt de rechthebbende de facturen van de laboratoria voor klinische biologie of de testcentra voor de uitgevoerde testen aan zijn ziekenfonds.

Er mogen geen supplementen worden aangerekend als de rechthebbende de toelating van de adviserend arts voorlegt bij de staalafname.

> Apothekers klaar om meer antigeentesten uit te voeren, complementair aan huisartsen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.