WHO: "Twee ebolamedicijnen veelbelovend voor overlevingskansen"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft veelbelovend nieuws: twee behandelingen tegen het ebolavirus tonen zich "efficiënter" dan andere, zo meldt de organisatie. De behandelende wetenschappers denken zelfs dat binnenkort het etiket "ongeneeslijk" kan weggehaald worden. 

Het oosten van Congo wordt sinds 1 augustus vorig jaar geconfronteerd met de op een na ergste ebola-uitbraak uit de geschiedenis. De epidemie eiste al bijna 1.700 mensenlevens. In totaal zijn er al meer dan 2.600 mensen die het zeer besmettelijke virus opgelopen hebben. De WHO heeft de ebola-epidemie twee weken geleden nog uitgeroepen tot een noodsituatie met internationale draagwijdte.

In november vorig jaar begon de WHO, in samenwerking met verschillende andere organisaties, met de Pamoja Tulinde Maisha study: in het oosten van Congo, waar het virus welig tiert, werden vier verschillende medicijnen getest. Twee ervan vertonen goede resultaten en vanaf heden zal de WHO exclusief die twee gebruiken in de behandeling. 

Als de medicijnen in een vroeg stadium worden toegediend, zou meer dan 90 procent van de patiënten de ziekte kunnen overleven. 

De volledige resultaten zullen pas in oktober bekend zijn, maar de efficiëntie van de twee, genaamd REGN-EB3 en mAb114, was "voldoende om nu al te implementeren", zo luidt het. De twee andere behandelingen, ZMapp en remdesivir, worden niet meer gebruikt.

In totaal werden op 9 augustus 681 patiënten ingeschreven voor de behandeling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.