Wetenschappers identificeren vijf subtypes van pancreaskanker

Onderzoekers van vijf Belgische en Franse universitaire ziekenhuizen, waaronder het Erasmusziekenhuis en het Instituut Jules Bordet, hebben vijf subtypes van pancreaskanker ontdekt. Met de resultaten van hun studie, die gepubliceerd is in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Gastroenterology, hopen ze de weg vrij te maken voor nieuwe onderzoeken voor meer doeltreffende en gerichte behandelingen.

Jaarlijks worden in België meer dan 1.500 nieuwe gevallen van pancreaskanker vastgesteld. Bijna alle patiënten overleven die ziekte momenteel niet. De enige kans op genezing is een operatie, maar slechts 15 procent van de patiënten komt daarvoor in aanmerking. "Dit alarmerende cijfer is de drijfveer voor de onderzoekers", klinkt het in een persbericht van het Ins tituut Jules Bordet en het Erasmusziekenhuis. Zij sloegen de handen in elkaar met de Franse ziekenhuizen Hôpital Pitié-Salpétrère, Hôpital Sant-Antoine, Hôpital Beaujon en de Ligue contre le Cancer in Parijs.

De wetenschappers maakten een moleculaire analyse van 309 monsters van pancreastumoren. Ze hielden daarbij rekening met de twee delen van de tumor: de tumorcellen en het micromilieu van tumor, dat een zeer actieve rol speelt. Zo ontdekten ze vijf verschillende types van de kanker. Elk subtype heeft een verschillende prognose en specifieke kenmerken waardoor de doeltreffendheid van bepaalde behandelingen, zoals immunotherapie, voorspeld kan worden.

"Na deze ontdekking moeten we nu snel tot een internationale consensus komen wat betreft de verschillende subtypes van pancreaskanker, net zoals enkele jaren geleden het geval was voor darmkanker. Zo krijgen we een classificatie die bruikbaar is in routine en klinisch onderzoek", verklaart professor Jean-Luc Van Laethem, hoofd van de kliniek voor digestieve oncologie van het Erasmusziekenhuis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.