"Wellicht onderschatting van aantal besmettingen" (Lode Godderis)

Het aantal besmettingen dat op dit moment wordt vastgesteld, is waarschijnlijk een onderschatting van het werkelijke aantal. Dat zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven-IDEWE) op basis van cijfers over het kortstondig ziekteverzuim bij werknemers.

In het eerste trimester van 2022 lag het ziekteverzuim volgens cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta boven 3,2 procent. In normale periodes, voor de coronapandemie, ligt dat percentage steeds rond de 2 à 2,3 procent. In maart 2020, bij het begin van de pandemie, werd het hoogste cijfer genoteerd: toen kon 4,51 procent van het personeel niet gaan werken door ziekte. 

Vanaf april 2020 tot januari 2022 klom het aandeel nooit meer boven de 3 procent. Vanaf februari van dit jaar is dat toch gebeurd. "Dat heeft met allerhande infecties te maken, niet alleen de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus. Ook het griepvirus speelt een rol", verduidelijkt professor Godderis. "Toch dalen de incidenties (het aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners in de laatste twee weken, red.) de laatste periode sterk."

Volgens de professor worden dus niet alle besmettingen gerapporteerd. "Niet iedereen laat zich nog testen met een PCR-test, veel mensen doen enkel een zelftest. Het is dus zeer goed mogelijk dat het effectieve aantal besmettingen hoger ligt, toch onder de werkende bevolking."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.