Week van het Hartritme afgetrapt in fitnessketen

De 10e Week van het Hartritme is zaterdag officieel gelanceerd met sessies 'cardiotraining' in de 180 vestigingen van fitnessketen Basic Fit. De actieweek van 17 tot 21 juni van de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) moet de Belg bewust maken van de gevaren van hartritmestoornissen en hartproblemen. Elk jaar zijn zowat 11.000 Belgen getroffen door een hartstilstand.

De voorbije maanden volgden al zowat 2.000 leerlingen uit het secundair naar aanleiding van de actieweek een cursus reanimatie. Na de cardiosessies zaterdag volgt nog een derde luik, wanneer de actieweek maandag effectief van start gaat. Tijdens de week zijn er initiaties reanimatie en gratis hartcontroles in tientallen ziekenhuizen in heel het land.

Elke dag hebben ongeveer 30 Belgen een hartstilstand, van wie er slechts twee overleven. Dat ligt volgens BeHRA aan de gebrekkige kennis inzake reanimatie en de trage reactietijd van omstaanders. In de meeste Europese lidstaten liggen de overlevingskansen rond de 20 procent met uitschieters tot 40 procent in sommige regio's.

De 10e editie staat in het teken van verschillende aandoeningen: niet enkel voorkamerfibrilatie, de meest voorkomende hartritmestoornis, maar ook hartstilstand, tachycardie (het hart slaat te snel) en extrasystolen (samentrekkingen tussen de normale samentrekkingen van het hart).

> Meer info via www.mijnhartritme.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.