Wat denkt u over nieuwe financiering teleraadpleging? (poll VAS)

Vanaf 1 augustus wordt de raadpleging op afstand in de nomenclatuur verankerd. De huidige prestatiecodes die bij het begin van de Covid-crisis werden voorzien voor triage en advies in het kader van de zorgcontinuïteit voor de artsen, worden (voorlopig )vervangen door nieuwe nomenclatuurcodes voor raadplegingen per video of per telefoon. Graag uw mening.

Ook deze nieuwe regeling is sowieso slechts tijdelijk en zal vervangen worden door een definitieve regeling die wordt uitgewerkt door de reflectiegroep met deskundigen onder leiding van An Van den Bruel en Jean-Luc Belche.

Naast onder meer het uitwerken van kwaliteitscriteria en de toegankelijkheid voor patiënten buigt de reflectiegroep zich ook over de verschillende financieringsmogelijkheden van deze raadplegingen op afstand.

En hierover wil het Vas graag uw mening horen in een korte poll waarvan al één voorlopig resultaat bekend is, maar hoe meer antwoorden, hoe representatiever uw standpunt. De poll loopt nog een week. Op de vraag hoe u verkiest dat de raadpleging op afstand wordt vergoed, zijn twee stellingen alvast het populairst:

  • Teleraadplegingen enkel per prestatie betalen, zonder innen van remgeld (43,3%);
  • Teleraadplegingen worden per prestatie vergoed met innen van remgeld (40,0%).

Klik hier door voor deelname aan de poll.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    25 juni 2022

    Correct , maar wij zijn wel dino’s hé man voor die spitstechneuten aan hun kla4 in hun gekoeld burootje in hun ivoren toren !

  • Anthony CORNELISSEN

    23 juni 2022

    Alles hangt er van af wat je een teleconsultatie noemt.
    Als je op een vraag 'ja' of 'nee' antwoordt en je haakt in, dan is dat geen consultatie.
    Als je je labo's doorbelt aan je patiënt en je moet enkel zeggen dat alles normaal is, dan is dat geen consultatie, al rekenen ze dat in het ziekenhuis dapper aan.
    Als je voor een sterk afwijkend labo belt en je bent 20 min. in gesprek om alles haarfijn uit te leggen: dan is dat wel een telefonisch consult.
    En als je zoals ik, zeer veel via deze weg werkt, omdat je gedeeltelijk op pensioen bent en je praktijk hebt overgegeven en enkel nog je 80-plussers doet en, hier komt het; nog wat manuele geneeskunde en rugproblematiek doet: dan kan het uitwerken van een patiënt, onderzoek van zijn beeldvorming, uitleg daarover, voorschriften medicatie, kiné, ziekteattest en enkele verwijsbrieven, aanmaken en mailen, dan ben je al gauw 30 tot 45 minuten bezig, voor een luttele 24 euro, daar komt tegenwoordig een zwartwerker nog niet voor in je tuin werken. Maar wij artsen moeten dat allemaal slikken. Wij zijn de underdogs van de geneeskunded.
    TONY