Waarschuwingsfase van ozon- en hitteplan geactiveerd

De komende dagen stijgt het kwik in Ukkel tot 31 graden en nemen de ozonconcentraties verder toe. Op basis van de laatste voorspellingen zal de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht benaderd maar niet overschreden worden. Ircel, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu, activeert daarom vandaag het ozon- en hitteplan.

In Vlaanderen staat het Agentschap Zorg en Gezondheid hiervoor in. Zorg en Gezondheid roept iedereen op om zorg te dragen voor zichzelf en voor anderen. Bij hoge temperaturen vragen immers vooral kinderen en ouderen extra aandacht om eventuele gezondheidsrisico's tegen te gaan. Op warmedagen.be zijn daarvoor alle tips en adviezen te vinden.

De waarschuwingsfase wordt geactiveerd zodra de som van het verschil tussen de voorspelde maximumtemperatuur en 25 graden in Ukkel over een periode van vijf dagen hoger dan of gelijk is aan 17. 

Ircel gaat over tot de alarmfase op de dag dat er bovendien een maximumtemperatuur van 28 graden of meer voorspeld wordt, als op de voorgaande dag op minstens één plaats in ons land de ozoninformatiedrempel overschreden werd én op de dag dat voor een belangrijk deel van het land overschrijdingen van de informatiedrempel worden voorspeld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.