VUB lanceert online test voor risico op besmetting met coronavirus

De vakgroep huisartsgeneeskunde en chronische zorg van de Vrije Universiteit Brussel heeft dinsdag op www.coronavirustest.be een online test gelanceerd waarmee iedereen zijn of haar risico op besmetting kan inschatten. De test moet duidelijkheid scheppen en vooral voorkomen dat mensen zich onnodig zorgen gaan maken.

In België is dinsdag het eerste geval van een persoon die besmet is met het coronavirus vastgesteld. Hoewel het om een geïsoleerd geval gaat dat onder toezicht staat van de artsen, maken toch veel mensen zich zorgen. Niezen en hoesten is namelijk niet ongewoon tijdens de winterperiode, maar de symptomen van het coronavirus zijn moeilijk te onderscheiden van die van een gewone seizoensgriep.

De online test van de VUB zorgt dat de burgers aan de hand van een aantal eenvoudige vragen hun risico op besmetting goed kunnen inschatten en ze de juiste informatie krijgen over de symptomen van een griep, bronchitis, verkoudheid of longontsteking.

"We verwachten dat bij het eerste geval van een coronavirus in België, de zorgverstrekkers erg veel vragen zullen krijgen. De online test geeft mensen de mogelijkheid om zelf een correcte beslissing te nemen en zo de belasting voor de zorgverstrekkers te verminderen", stelt VUB-professor Dirk Devroey.

De vragenlijst en het algoritme zijn opgesteld aan de hand van de richtlijnen van de overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de test wordt voortdurend geactualiseerd aan de hand van de meest recente informatie. De online test is opgesteld in zes talen: Nederland, Frans, Duits, Engels, Spaans en Vietnamees.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.