Vrees voor vaccinfraude nu huisartsen vaccinaties uit buitenland kunnen inbrengen

De laatste doorgevoerde update van Vaccinnet, het bestel- en distributiesysteem voor vaccins die door de Vlaamse overheid ter beschikking gesteld worden, maakt het voor huisartsen mogelijk om vaccins uit het buitenland te registreren voor mensen die in België verblijven. Professor Huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) maakt zich zorgen, want dat kan vaccinfraude in de hand werken en zorgt voor extra druk op de huisartsen.

Zowel voor Belgen als voor residenten die hier officieel gekend zijn en verblijven, heeft de huisarts via Vaccinnet nu de mogelijkheid om een vaccin dat gezet werd in het buitenland te registeren.  De huisartsen moeten vier paramaters ingeven: de datum, het land waar het vaccin toegediend is, het lotnummer en de naam van het vaccin. 

"Je snapt dat we daardoor mogelijk veel extra werk krijgen, want je onderschat hoeveel mensen in het buitenland zijn gevaccineerd. Dat is een grote administratieve last voor de huisarts", stelt Devroey. "Maar het is ook heel moeilijk om van een attest dat bijvoorbeeld in het Portugees, Fins of Hongaars is opgesteld, te controleren of het effectief een correct attest is. Terwijl even goed de namen kunnen aangepast zijn op dat attest. We maken ons daarom zorgen over vaccinatiefraude op die manier", vervolgt hij.

De huisartsen zijn niet verplicht om die dienst te verlenen en het vaccin te registreren, maar de vraag zullen ze ongetwijfeld krijgen en wel uitvoeren. Toch had Devroey liever een algemene oplossing gezien zoals een QR-code die overal leesbaar is.

"Het lotnummer wordt wel geregistreerd, maar ik weet niet of Vaccinnet alle lotnummers van de hele wereld kent en op die manier kan linken aan een land en tijdstip om de authenticiteit te bewijzen", vreest Devroey.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.