In 9 Kempense gemeenten is het huisartsentekort nijpend, Vorselaar scoort het slechtst, schetst de regionale zender RTV die zich hiervoor baseert op Riziv-cijfers. Ook Rivierenland kampt met een huisartsentekort.
In 40% van de Vlaamse gemeenten zijn er te weinig huisartsen, maar in de Kempense regio zijn er zelfs al 9 gemeenten met te weinig huisartsen.
Idealiter zijn er 10 huisartsen per 10.000 inwoners. Vorselaar is de slechtste leerling in de Kempen met amper 3 huisartsen op een 8000 inwoners, maar ook Retie, Dessel, Rijkevorsel, Merksplas, Ravels, Balen, Laakdal en Hulshout zijn huisartsenarm. Inwoners moeten dus dikwijls uitwijken naar buurgemeenten voor een huisarts. Patiëntenstops zijn er dan ook schering en inslag.
In Rivierenland valt het tekort al bij al mee, luidt het. In Willebroek vooral is er een probleem. Daar telt men minder dan 6 huisartsen per 10.000 inwoners terwijl een gemeente best 9 huisartsen per 10.000 inwoners zou hebben.
Eerder bleek uit een recente bevraging van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) dat de helft van de Vlaamse steden en gemeenten weet heeft van een patiëntenstop bij de lokale huisartsen. Ook bij tandartsen en psychologen raken burgers moeilijk binnen. De VVSG vindt dit "bijzonder problematisch". "Steden en gemeenten spelen een belangrijke rol in preventie, daarom willen ze ook mee zoeken naar oplossingen. Ze willen ook meer kunnen sturen en afstemmen."
Maatregelen: marginaal effect
Allerhande maatregelen tegen het tekort hebben voorlopig blijkbaar maar een marginaal effect. Denk aan het beperkte succes van de New Deal van minister Vandenbroucke. Ook de suggestie destijds van prof. em. Jan De Maeseneer om patiëntenstops tegen te gaan door huisartsen acceptatieplicht van patiënten op te leggen, lokte verontwaardigde of schampere reacties uit van het werkveld. Zoals:
- "Hier zie je nu hoe verstandige mensen ook dingen zeggen zonder er eerst over na te denken.En sommigen doen dat regelmatig."
- "Het lijkt erop dat De Maeseneer de huisartsen die het nu nog volhouden, volop in een burn-out wil sturen…"
- "Een acceptatieplicht is een enkeltje de afgrond in voor patiënt en zorgverlener.. Neen dank u."