Vlaming wil gezonder eten en meer bewegen, maar zit nog te veel achter tv of pc

Twee op drie Vlamingen wil gezonder of minder gaan eten. Bijna drie op vier Vlamingen wil meer bewegen of minder lang stilzitten. Dat blijkt uit een enquête die het Vlaams Instituut Gezond Leven afnam bij 500 Vlamingen, exact één jaar na de lancering van de voedings- en bewegingsdriehoek. Er gaapt wel een grote kloof tussen wat men wil en wat men effectief doet: de Vlaming zegt meer te willen bewegen, maar hij/zij brengt nog te veel uren al zittend door, meestal achter een scherm.

Belangrijkste motivatie om gezonder te eten is de gezondheid verbeteren of langer gezond blijven (62%). Ook gewicht is met 33% een belangrijke stimulans om gezonder te eten. Dertien procent geeft aan meer te willen bewegen om zijn of haar gezondheidsproblemen te verbeteren, 14% hoopt er meer energie door te krijgen, 11% rekent op minder stress. 

Eenenzeventig procent van de respondenten zou graag minder zoete tussendoortjes en ongezonde snacks eten, 65% minder fastfood en 61% wil minder gesuikerde frisdranken drinken. 41% stelt ook minder vlees te willen eten. 

Minder ongezond eten gaat voor veel respondenten hand in hand met meer gezond: 70% wil ook meer groenten en fruit eten, 60% wil meer water drinken. Desondanks stelt ook 50% van alle deelnemers dat ze hun vleesconsumptie niet zullen verminderen.

Vierenzeventig procent van de deelnemers gaf aan meer te willen bewegen of minder lang te willen stilzitten. In de vragen rond zittijden per dag gaven de respondenten aan gemiddeld 9 tot 10 uur per dag stil te zitten, vooral tijdens het werk en 's avonds achter een scherm. Dat is veel. Meer dan 8 uur per dag stilzitten beschouwen wetenschappers als schadelijk voor de gezondheid en het remt de levensverwachting.

Op werkdagen zitten mensen (thuis) gemiddeld bijna 3 uur per dag voor de televisie en meer dan 2,5 uur achter een computerscherm. Dat komt bovenop de 3 à 4 uur zittijd tijdens de werkuren. Op niet-werkdagen liggen die cijfers nog hoger. Op de vraag wat mensen veranderden aan hun zitgedrag, antwoordde 31% dat ze meer tijd zittend voor een scherm doorbrachten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.