"Vlaanderen is niet klaar voor tweede golf" (sp.a)

"Vlaanderen is in de verste verten niet klaar voor een tweede golf". Dat concludeert Vlaams parlementslid Hannes Anaf (sp.a) na de hoorzitting met de virologen in de coronacommissie van het Vlaams Parlement. Anaf vindt het vooral onbegrijpelijk dat de contactopsporing nog steeds niet naar behoren werkt. Dat die "eerste verdedigingslinie in het vermijden of het indijken van een tweede golf" nog steeds sputtert, is volgens Anaf "schuldig verzuim".

De coronacommissie van het Vlaams Parlement liet maandag drie gezondheidsexperten aan het woord: viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven, professior Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten aan het UZ Antwerpen en voorzitster van de expertengroep GEES en professor Herman Goossens, diensthoofd klinische biologie aa n het UZ Antwerpen.

De drie experten trokken vrij kordaat aan de alarmbel. Zo had viroloog Van Ranst kritiek op de manier waarop de contactopsporing blijft haperen. Hij toont zich "weinig optimistisch" dat een tweede golf tegen te houden is. "We zijn er niet gerust in", vulde GEES-voorzitster Erika Vlieghe aan. En professor Herman Goossens (UZA) waarschuwde dan weer voor een tekort aan testers en reagentia in het najaar.

De kritische opmerkingen en waarschuwingen van de virologen zijn voor oppositiepartij sp.a een bevestiging dat de crisis op verschillende vlakken niet goed is aangepakt. "Terwijl de tracers met hun vingers draaien, weten de gezondheidsexperts dan weer niet wat eerst gedaan omdat ze met veel te weinig zijn", zegt Vlaams parlementslid Anaf. "Terwijl minister Beke miljoenen over had voor overbetaalde callcenters, behoorde het aanwerven van gezondheidsexperts dan weer niet tot de mogelijkheden. De minister heeft zijn prioriteiten duidelijk niet op orde en als dat niet snel wijzigt zal een tweede golf en alle gevolgen van dien voor een groot deel op zijn conto te schrijven zijn", aldus Anaf.

Volgens sp.a-fractieleider Hannelore Goeman tonen de getuigenissen van de experten ook aan dat Vlaanderen nu een prijs betaalt voor de jarenlangen "onderinvesteringen in de ouderenzorg, de preventieve gezondheidszorg en het welzijnsbeleid". "Vandaag is pijnlijk duidelijk dat er zware gevolgen verbonden zijn aan het rechtse besparingsbeleid van de afgelopen jaren", aldus Goeman.

Lees ook : "Wij zijn er niet gerust in" (Vlieghe)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.