Vlaanderen investeert in gepersonaliseerde geneeskunde

De Vlaamse regering investeert 10 miljoen euro voor projecten in de farmaceutische en medische technologie. Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters wil immers de farmaceutische en de sector van de bio-, nano- en medische technologie aanzetten om de omwenteling van de gepersonaliseerde geneeskunde niet te missen. Het potentieel is groot, zowel voor de patiënten als de sector zelf. Dat maakt Muyters maandag bekend.

Op moleculair niveau is geen enkele mens gelijk. "Als de medische wereld er dus in zou slagen om patiënten ook op een zo individueel mogelijk niveau te behandelen, zou dat grote winsten opleveren in het genezingsproces én in de kosten van de gezondheidszorg", legt Muyters uit. "Deze gepersonaliseerde geneeskunde staat nog in de kinderschoen en, maar heeft een enorm potentieel. Technologische ontwikkelingen kunnen helpen in het bepalen van een uitgebreid moleculair profiel van de patiënt, waarop dan net de gepaste therapieën toegepast kunnen worden."

Vlaanderen heeft volgens de minister een aantal onderzoeksinstellingen en farmaceutische bedrijven van wereldniveau en kan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van deze gepersonaliseerde geneeskunde. "Het is van belang dat de verschillende expertises samengelegd worden, zodat gericht de juiste ontwikkelingen kunnen gebeuren. Daarom wordt gestart met de voorbereiding van een speerpuntcluster zodat overheid, bedrijven én kennisinstellingen samen het onderzoek kunnen voeren. De komende jaren heb ik voor goede onderzoeksprojecten in gepersonaliseerde geneeskunde 10 miljoen euro voorzien."

De eerste stap is dus de opstart van een speerpuntcluster rond gepersonaliseerde geneeskunde. Flanders.Health neemt daar de leiding en brengt de juiste partners rond de tafel. De cluster moet op drie lijnen werken: het verbeteren van de kennis over gepersonaliseerde geneeskunde, de toepassing ervan op het terrein en het ontwikkelen van een ethisch en juridisch kader. Bij de ontwikkeling worden bedrijven in de digitale, medisch technologische en levenswetenschappen betrokken. Maar ook het meer uitgebreide veld zoals de ziekenhuizen en zorgverstrekkers.

Flanders.Health krijgt nu twee jaar de tijd om de oprichting van de nieuwe speerpuntcluster voor te bereiden. In parallel kan het ecosysteem al worden opgebouwd door de financiering van concrete samenwerkingsprojecten inzake onderzoek tussen bedrijven en kennisinstellingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.