Vlaanderen en Brussel krijgen 25 nieuwe OverKophuizen

Vlaanderen en Brussel krijgen er de komende maanden 25 nieuwe OverKophuizen bij. In een OverKophuis kunnen jongeren tot 25 jaar op een laagdrempelige manier een luisterend oor vinden en indien nodig ook aankloppen voor professionele therapeutische hulp. Minister van Welzijn Wouter Beke en het Agentschap Opgroeien willen met het project een preventief antwoord bieden voor het mentale welzijn van jongeren.

De eerste vijf OverKophuizen werden in 2016 opgericht naar aanleiding van Rode Neuzen Dag, een jaarlijks initiatief van DPG Media dat mentale problemen bij jongeren bespreekbaar wil maken en laagdrempelige hulp wil aanbieden. In een OverKophuis kunnen jongeren en jongvolwassenen binnenstappen om samen activiteiten te doen, maar ze vinden er ook een luisterend oor en professionele therape utische hulp.

Initieel ondersteunde de Vlaamse regering de Overkophuizen met 50.000 euro. De regering schakelde echter een versnelling hoger. Ze besliste dat de vijf bestaande OverKophuizen er zestien moesten worden. Die krijgen de komende drie jaar 100.000 euro per jaar. Verschillende werkingen hebben ervoor gekozen om meerdere antennes uit te bouwen, waardoor er op korte termijn dus 30 OverKophuizen toegankelijk zullen zijn.

"De nood om te luisteren naar jongeren en in te zetten op hun mentaal welbevinden is ontzettend nodig", benadrukt Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke (CDV). "Jongeren groeien op in een steeds complexere samenleving en hebben het gevoel dat ze vaak onder druk staan. De impact van de coronamaatregelen voor jongeren heeft dat bovendien nog extra scherp gesteld. Daarom wilden we op relatief korte termijn een antwoord bieden op de noden van jongeren."

De OverKophuizen komen er in Aalst, Antwerpen, Antwerpen, Beringen, Genk, Gent, Halle, Hasselt, Herentals, Ieper, Kalmthout, Kortrijk, Lier, Lommel, Mechelen, Menen, Molenbeek, Mortsel, Oostende, Peer, Pelt, Poperinge, Schaarbeek, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Tienen, Vilvoorde, Wetteren, Willebroek en Zandhoven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.