Vlaamse subsidie voor project 'opgroeien zonder vrouwelijke genitale verminking'

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits keurde de ministerraad van de Vlaamse regering een subsidie van 200.000 euro goed aan GAMS België vzw. Dat om de aanpak van intrafamiliaal geweld te versterken, meer bepaald tegen vrouwelijke genitale verminking.

In het Relanceplan Vlaamse Veerkracht wil de Vlaamse Regering de aanpak van intra-familiaal geweld versterken. Vandaar de subsidie van 200.000 euro subsidie aan GAMS België vzw (Groep voor de Afschaffing van Vrouwelijke Genitale Verminking) voor het project 'opgroeien zonder vrouwelijke genitale verminking'.

Dit project wil besnijdenis voorkomen bij meisjes die in België zijn geboren of op zeer jonge leeftijd in België zijn aangekomen.

In België is vrouwelijke genitale verminking strafbaar sinds 2001. Op 31 december 2020 waren in België naar schatting m eer dan 35.000 meisjes en vrouwen besneden of liepen zij het risico besneden te worden, van wie 16.500 in Vlaanderen. De subsidie zal dus mee instaan voor de financiering van het begeleiden van risicosituaties in Vlaanderen.

De opleiding en coördinatie van co-bemiddelaars zal de bewustmaking bewerkstelligen van de gemeenschappen die te maken hebben met vrouwelijke genitale verminking. De co-bemiddelaars, die zelf deel uitmaken van de betrokken gemeenschappen, zullen in de vijf Vlaamse provincies en in het Nederlandstalige deel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, workshops aanbieden en outreachend werken binnen sociaal-culturele verenigingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.