Vlaamse asielzoekers vaker gevaccineerd

Asielzoekers die in de Vlaamse opvangcentra verblijven, zijn opvallend vaker gevaccineerd dan asielzoekers die in de Waalse centra verblijven. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Fedasil start deze maand nog met een boostercampagne om opnieuw het belang van de vaccinatie te benadrukken bij de bewoners van de centra.

Van de asielzoekers in de Vlaamse asielcentra was op 10 januari 75 procent gevaccineerd. In Wallonië is dat 61 procent en in Brussel 56 procent. Er zijn ook grote verschillen tussen de provincies en tussen de centra onderling, zegt Fedasil. In de West-Vlaamse centra (88 pct) is de vaccinatiegraad het hoogst, gevolgd door de Antwerpse (79 pct), Oost-Vlaamse (77 pct), Vlaams-Brabantse (74 pct) en Limburgse (65 pct). 

Fedasil start in januari met een boostercampagne om opnieuw het belang van de vaccinatie te benadrukken onder de bewoners. Dat is niet eenvoudig met alle verschillende nationaliteiten die in de centra samenwonen en de flow van nieuwe bewoners, luidt het. De boosterprik wordt steeds voorafgegaan door een sensibiliseringsweek in de centra: infosessies, persoonlijk gesprek, campagnebeeld zichtbaar in het centrum, flyers worden uitgedeeld. Fedasil voorziet informatie in niet minder dan 14 verschillende talen en schakelt ook tolken in om alle informatie over het coronavirus mee te delen.

"We doen er alles aan om de vaccinatiegraad bij asielzoekers zo hoog mogelijk te krijgen, met dank aan alle medewerkers op het terrein. Met de boostercampagne steken we nog een tandje bij, maar regionale verschillen in vaccinatiegraad wegwerken blijkt bij asielzoekers even moeilijk als bij de rest van de bevolking", zegt staatssecretaris Mahdi.

Het vaccinatiepercentage voor heel het land in de vaccinatiecentra is de afgelopen maanden met 14 procent gestegen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.