Vlaams toelatingsexamen arts op de helling (VASO)

De Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO) vraagt met aandrang aan de federale regering om daadkracht te tonen in het dossier rond de contingentering van artsen en tandartsen. Reeds drie maanden wacht men op een Koninklijk Besluit dat de contingentering voor 2026 vastlegt op advies van de Federale Planningscommissie. Indien dit er niet komt staat het hele principe van de beperking van het aantal artsen en tandartsen op de helling en hangt het zwaard van Damocles boven het Vlaamse toelatingsexamen. Het is ondertussen 1 voor 12! De VASO vraagt onmiddellijke actie van de regering.

‘Contingentering’, een noodzaak voor de gezondheidszorg en opleiding

In 1996 werd de Federale Planningscommissie Medisch Aanbod opgericht om de zorgbehoeften in België te bestuderen. Op advies van deze commissie wordt jaarlijks een federaal contingent voor artsen en tandartsen vastgelegd in een Koninklijk Besluit, hetgeen een uitstroombeperking van de respectievelijke basisopleidingen bepaalt. Als reactie hierop wordt sinds 1997 in Vlaanderen een toelatingsexamen georganiseerd om eveneens een instroombeperking te verwezenlijken conform het contingent, initieel met behulp van een numerus clausus, doch sinds 2018 op basis van een numerus fixus. In Wallonië werd in 2017, na veelvuldig protest uit allerlei hoeken, eveneens gestart met de organisatie van een toelatingsexamen.

Het nut van de contingentering staat buiten kijf: het behoud van een betaalbare en kwalitatieve gezondheidszorg, waarbij een overconsumptie wordt vermeden. Het organiseren van een instroombeperking door middel van een toelatingsexamen zorgt vervolgens voor een kwalitatieve opleiding met voldoende blootstelling aan pathologie voor alle artsen in opleiding. Daarnaast wordt onnodig leed en overbodige kosten voor de maatschappij vermeden door studenten reeds bij aanvang te selecteren in plaats van bij de uitstroom.

Communautair machtsspel

Reeds jaren betreft het een communautaire kwestie, waarbij er jaar na jaar meer RIZIV-nummers uitgedeeld worden dan begroot aan Franstalige kant. De laatste jaren was er een akkoord om dit overtal toe te laten op voorwaarde dat er een (effectieve) instroombeperking is voor de nieuwe geneeskundestudenten.

Dit jaar ligt het hele systeem onder vuur en dreigt het in rook op te gaan: anno juli 2020 ontbreekt er nog steeds een KB voor het contingent van 2026, hoewel reeds in april 2020 het akkoord gegeven werd voor het toekennen van de RIZIV-nummers aan de overtallige afstuderende artsen. Indien dit KB er niet komt, bestaat er geen basisfundament voor de organisatie van het toelatingsexamen en kan iedereen aldus de opleiding geneeskunde aanvatten, waardoor de kwaliteit van de opleiding niet langer gewaarborgd kan worden en er een wildgroei aan afstuderende artsen in 2026 dreigt te komen, en waarvoor bovendien onvoldoende stageplaatsen beschikbaar zijn.

De Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO) vraagt daarom aan de federale regering zo snel mogelijk werk te maken van een KB omtrent de contingentering voor 2026 op basis van het vooropgestelde advies van de Federale Planningscommissie Medisch Aanbod. Door het nakende zomerreces van de regering is het niet langer 5 voor 12, maar ondertussen reeds 1 voor 12.

De tijd dringt!

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.