"Er wordt bitter weinig geïnvesteerd in een warm Vlaanderen" (Zorgnet-Icuro)

De Vlaamse regering bespaart vooral en zal in 2020 bitter weinig investeren in een warm Vlaanderen. Verontrustend is ook dat er nergens sprake is van de beloofde injectie in de geestelijke gezondheidszorg. Dat is de reactie van Zorgnet-Icuro, het Vlaams netwerk van zorgorganisaties, na de lezing van de Vlaamse begroting.

De zorgsector in Vlaanderen keek volgens Zorgnet-Icuro "reikhalzend en bezorgd" uit naar de begroting van de regering van minister-president Jan Jambon (N-VA). Uit een eerste lezing leert Zorgnet-Icuro dat er vooral bespaard wordt en dat er in er 2020 uiteindelijk bitter weinig zal geïnvesteerd worden in een warm Vlaanderen.

In totaal gaat het volgens Zorgnet-Icuro om ruim 104 miljoen besparingen in het beleidsdomein Welzijn. "Dat is nog exclusief de niet-indexatie van de werkingsmiddelen", benadrukt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro.

Daartegenover vermeldt het begrotingsdocument van 2020 het bedrag van 112 miljoen euro voor beleidsimpulsen "Warm Vlaanderen". Zo is er 76,5 miljoen euro voor personen met een handicap, ouderenzorg, integrale jeugdhulp en kinderopvang; 23,6 miljoen euro voor armoedebestrijding en wonen en 12 miljoen euro voor justitie.

"Wanneer je besparingen en investering tegen elkaar afweegt, wordt 2020 met andere woorden een bijna vestzak-broekzak-operatie", aldus Cloet. "Verontrustend is ook dat we nergens iets lezen over de beloofde injectie in de geestelijke gezondheidszorg. Ook de voorziene investeringen voor de ziekenhuizen baren ons grote zorgen. Daarvoor is in de begroting voor 2021 en 2022 telkens slechts 10 miljoen voorzien; voor 2023 en 2024 jaarlijks 20 miljoen. Dat is ruim onvoldoende om de ziekenhuisinfrastructuur tijdig te kunnen vernieuwen in functie van kwaliteit en patiëntveiligheid."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.