Vlaams Instituut voor Eerste Lijn moet werk maken van betere zorg voor iedere Vlaming

In Brussel is maandag het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn (VIVEL) opgericht. Het gloednieuwe instituut verzamelt alle expertise van belanghebbende actoren binnen de eerstelijnsgezondheidszorg. Het instituut moet werk maken van een betere zorg voor iedere Vlaming.

Dankzij het engagement van alle belanghebbende actoren binnen VIVEL worden welzijns- en zorgspelers, vertegenwoordigers van patiënten en mantelzorgers en lokale besturen allemaal betrokken in een versterking van de brede eerste lijn in de gezondheids- en welzijnssector. De ontwikkeling kadert binnen een noodzakelijke hervorming van de eerstelijnszorg die de Vlaamse regering principieel goedkeurde in december.

Alle informatie en data van de eerste lijn wordt ter beschikking gesteld aan alle actoren. Innovatie zal gestimuleerd worden en de toegankelijkheid tot eerstelijnszorg wordt verbeterd in zowel het Vlaamse gewest als het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad. VIVEL gaat ook de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapschapscommissie in Brussel adviseren.

De concrete activiteiten die VIVEL zal ontplooien zijn:
1°  ontsluiten en samenbrengen van informatie en data en die op een actieve manier ter beschikking stellen aan alle actoren in de eerste lijn;
2°  ontwikkelen van empirisch onderbouwde strategieën, methodieken en implementatietools voor de ondersteuning van de organisatie van de eerstelijnszorg;
3° adviseren, coachen, vormen en sensibiliseren van de zorgaanbieders van de eerste lijn;
4° stimuleren van innovatie in de eerste lijn;
5° bijdragen tot en opvolgen van toegankelijkheid en kwaliteit van de eerstelijnszorg in het Vlaamse Gewest en het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad;
6° adviseren van de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapschapscommissie in Brussel.

Gerrit Rauws, directeur bij de Koning Boudewijnstichting en voorzitter van VIVEL: “De betrokkenheid van alle actoren van de eerste lijn bij VIVEL is uniek. Ze toont aan dat er een grote wil bestaat om de samenwerking verder te intensiveren. Daardoor moeten mensen met een zorgvraag en mantelzorgers de best mogelijke hulp kunnen krijgen. We willen hiermee verder bouwen aan een persoonsgerichte zorg voor iedere Vlaming en, in het bijzonder, de meest kwetsbare”.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.