Vlaams-Brabant kent achterstand op vlak van zorg en welzijn

In de sectoren zorg en welzijn kampt de provincie Vlaams-Brabant met tekorten, meldt de provincie. Vooral het arrondissement Halle-Vilvoorde toont een achterstand tegenover andere provincies.

Sinds 2006 brengt de provincie het aanbod in de welzijns- en gezondheidssector systematisch in kaart. "Verschillende initiatieven moesten de historische tekorten wegwerken", zegt gedeputeerde Tom Dehaene. "En toch zien we nu dat deze maatregelen nog steeds niet in alle sectoren tot een gelijkschakeling met de rest van Vlaanderen hebben geleid. Vooral de Vlaamse rand, en bij uitbreiding het arrondissement Halle-Vilvoorde vertoont nog grote verschillen met de Vlaamse provincies."

In de geestelijke gezondheidszorg kent Vlaams-Brabant bijvoorbeeld de laagste subsidies per inwoner. De subsidies vanuit Vlaanderen worden vaak toegekend op basis van het aantal plaatsen. In Vlaams-Brabant gaat het om minder dan 10 euro per inwoner, in alle andere provincies gaat het cijfer boven de tien euro, met Limburg boven de twaalf euro. 

Het aantal plaatsen in de kinderopvang voor baby's en peuters is vooral laag in Halle-Vilvoorde. Per 100 kinderen van 0 tot en met 2 jaar zijn er in dat arrondissement minder dan veertig plaatsen. In West-Vlaanderen reikt dat aantal boven de vijftig. 

Ook in de centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning ziet de provincie hetzelfde plaatje. In Halle-Vilvoorde is er zelfs helemaal geen korte opvang voorhanden en ook crisisopvang ontbreekt er. Het aantal plaatsen voor lange residentiële opvang ligt er bijna zes keer lager dan in Antwerpen, de provincie met het hoogste aantal relatieve plaatsen.
 

 

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.