Vitamine D kan als ontstekingsremmer dienen (VUB)

Voedingssupplementen met vitamine D kunnen als ontstekingsremmer dienen. Dat blijkt uit onderzoek van de VUB. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Ageing Clinical and Experimental Research in april 2019.

De VUB onderzoeksgroep Frailty in Ageing onder leiding van prof. Ivan Bautmans, onderzocht de effecten van voedingssupplementen op het immuunsysteem. Daarvoor diende ze 380 oudere mensen met beperkte mobiliteit 13 weken lang ofwel voedingssupplementen toe met vitamine D en leucine verrijkte eiwitten ofwel een placebo. Uit de studie bleek dat het chronische ontstekingsprofiel steeg bij de oudere mensen die een placebo hadden gekregen. Het voedingssupplement met vitamine D en leucine kon de stijging verhinderen.

Oudere mensen hebben vaak een tekort aan vitamine D en eiwitten. De vitamine kan men terugvinden in vis, maar wordt ook aangemaakt na blootstelling aan UV-zonnestralen. In de wintermaanden, wanneer er weinig natuurlijk zonlicht is, wordt een supplement van vitamine D vaak aangeraden.

Een van de karakteristieken van ouder worden is het optreden van een chronische laaggradige ontsteking. Deze lichte, maar chronische verhoging van ontstekingsstoffen in de bloedbaan ontstaat door verouderingsprocessen in het afweersysteem, toename in vetmassa en een sedentaire levensstijl. Een chronische laaggradige ontsteking versnelt het optreden van chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes, artrose, en dergelijke.

Chronische ontsteking heeft ook een invloed op de spierkracht en -massa, verhoogt onder meer de kwetsbaarheid bij oudere mensen en verlaagt daardoor hun zelfstandigheid. "Het verhinderen of genezen van een chronische laaggradige ontsteking draagt daarom zeker bij tot gezond ouder worden of healthy ageing", besluit de VUB.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.