Videoconsultatie bij de dokter met online agenda

Om het contact tussen artsen en hun patiënten te vergemakkelijken, lanceert de online agendatool Mya een nieuwe functionaliteit, waarbij de patiënt een afspraak kan boeken om via videoconsultatie een persoonlijk gesprek te voeren met de arts.

Aan patiënten met klachten zoals keelpijn, neusloop, hoesten of koorts wordt gevraagd om niet naar de praktijk te komen, maar om telefonisch contact op te nemen. Door de teleconsultatie kan de huisarts een eerste triage doen van patiënten met een potentiële besmetting met het coronavirus.

Daarnaast werd aan de zorgsector gevraagd om niet-dringende consultaties, onderzoeken en ingrepen uit te stellen voor onbepaalde duur. Voor patiënten, die reeds in behandeling zijn bij een arts en opvolging nodig hebben, maar die zich omwille van de ernst van hun aandoening of het risico op besmetting beter niet naar de praktijk begeven, kan de huisarts of de specialist ook een teleconsultatie voorstellen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de opvolging van mensen met een chronische aandoening.

Videoconsultatie

Mya, de nieuwe online agendatool voor de medische sector, lanceert vanaf vandaag de mogelijkheid om een afspraak te boeken voor een videoconsultatie met de dokter. Mya staat voor Make Your Appointment of, wanneer we het door de ogen van de zorgverlener bekijken, Manage Your Agenda. Zaakvoerders Gwen Claes, Christophe Michel en Lore De Raeve lichten toe hoe het werkt.

“In tijden waarin we de besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk moeten voorkomen, is videoconsultatie een eenvoudige en veilige oplossing voor een optimale communicatie tussen de arts en zijn patiënt” vertelt Christophe Michel. “Dit maakt meteen het gesprek een heel stuk persoonlijker terwijl de social distancing maatregelen van de overheid toch gegarandeerd worden.”

Virtuele behandelkamers

“Voor zowel arts als patiënt werkt dit heel eenvoudig”, zegt Gwen Claes, medezaakvoerder van Mya. “Wanneer de patiënt online een afspraak boekt voor een teleconsultatie, ontvangt hij een bevestigingsmail met een link. Vanaf 15 minuten voor de consultatie kan de patiënt plaatsnemen in de virtuele behandelkamer, waar hij wacht op de dokter."

"Van zodra hij klaar is om de patiënt te zien, opent de dokter de afspraak in zijn agenda en kan hij zo de videoconsultatie starten.”  Mya heeft bovendien meerdere virtuele behandelkamers, waardoor de volgende patiënt zich al kan klaarzetten voor de consultatie en wachten tot de arts zich aanmeldt. Hierdoor verliest de arts geen kostbare tijd en kan hij meteen doorgaan naar de volgende consultatie.

Derdebetaler

Na afloop van de teleconsultatie hoeft de patiënt niets te betalen. “Een teleconsultatie kan door de huisarts of de specialist volledig worden aangerekend via de derdebetalersregeling”, vertelt Lore De Raeve, medezaakvoerder van Mya en voormalig directeur van tariferingsdienst LTD3. “Het Riziv creëerde hiervoor 2 nieuwe nomenclatuurnummers, die tijdens de coronacrisis mogen worden aangerekend. Een teleconsultatie kost 20 euro en wordt volledig terugbetaald door het ziekenfonds. De patiënt betaalt geen remgeld.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.