De vernieuwde Eed van Hippocrates, zoals uitgesproken door Petra De Sutter (aankomend rector UGent), beklemtoont verbondenheid met collega’s, patiënten, samenleving én de natuurlijke wereld. Deze verbrede belofte nodigt uit tot een holistische visie op gezondheid, waarin ook ecologische verantwoordelijkheid en voeding als medicijn centraal staan, meent huisarts en mede-oprichter van doctors for doctors Eric Boydens.
“De medische wereld maakt langzaam een paradigmaverschuiving door. Waar voeding lang slechts marginaal aan bod kwam in de opleiding en praktijk van artsen, groeit nu het besef dat gezonde voeding een essentiële pijler vormt van preventieve geneeskunde.” Vertrekkend vanuit die vaststelling nodigt dr. Boydens artsen, boeren, koks en wetenschappers uit om samen te werken aan een systeem waarin bodemgezondheid, voeding en menselijke gezondheid met elkaar verbonden zijn — een visie samengevat in de "BBB-versnelling": Bodem – Buik – Brein.
In die context loopt op 29 juni een studiedag in De Droomgaard. Dit evenement brengt artsen, voedingsdeskundigen en boeren samen rond het thema: “Good Soil – Good Food – Better Health.” Een theaterstuk belicht de verbinding tussen darmmicrobioom en bodemleven — een relatie die door wetenschappelijk onderzoek steeds beter begrepen wordt.
Urgentie
De economische en ethische urgentie is groot, meent de Antwerpse huisarts. Chronische welvaartsziekten kosten Europa jaarlijks meer dan 700 miljard euro. Tegelijk toont toekomstverkenning van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het aantal mensen met een chronische aandoening in Nederland tegen 2050 stijgt tot bijna 12 miljoen. De kwaliteit van ons voedsel blijkt een van de grootste beïnvloedbare factoren. Niet alleen wát we eten, maar vooral hóé ons voedsel geproduceerd wordt — op welke bodem, met welke landbouwpraktijken — heeft directe impact op ons darmmicrobioom en dus onze gezondheid.
De arts wordt uitgenodigd om opnieuw een bredere rol op te nemen: niet alleen als behandelaar, maar ook als verbinder en pleitbezorger van gezondheid in de breedste zin. Dat betekent samenwerking met de landbouwsector, bewustzijn van ecologische impact en mee vormgeven van voedselbeleid.
Het idee leeft dat boeren, wanneer zij overschakelen op natuur-inclusieve landbouw en gezonde, bodemvriendelijke teeltmethoden, preventief bijdragen aan volksgezondheid. Zij verdienen dan ook structurele steun — niet als producenten van grondstoffen, maar als mede-gezondheidswerkers. Zo kan het artsenberoep zich verbinden met een duurzaam landbouwmodel dat zowel planeet als patiënt dient.
Informele ontmoetingen
Er zijn inhoudelijke lezingen en inspirerende praktijkvoorbeelden zoals dat van de Zorgderij (waar artsen, koks en boeren al samenwerken). Zo komt Pieter De Smedt, voedingsdeskundige in het ZENO-Ziekenhuis iKnokke-Heist, met zijn ploeg tonen hoe zij dit klaarspelen. Daarnaast beklemtoont het evenement ook het belang van ontmoeting. Informele samenkomsten rond gezond, lokaal geproduceerd voedsel versterken collegialiteit, mentaal welzijn en gedeeld engagement. In een tijd waarin jonge artsen zich vaak geïsoleerd voelen, zijn dergelijke ontmoetingsplaatsen essentieel.
“De vernieuwde Eed van Hippocrates is hiermee meer dan een moreel kompas”, meent dr. Boydens. “Het is een uitnodiging om de grenzen van het medische domein te verleggen. Van medicatie voorschrijven naar herstel van ecosystemen, van symptoombestrijding naar structurele preventie, van individuele zorg naar collectieve verantwoordelijkheid. Of, zoals treffend samengevat: "Wie de boer niet eert, is zijn eigen lange termijn gezond-zijn niet weerd."
De studiedag is geaccrediteerd in de rubriek 2 - economie en ethiek.
Meer info en inschrijving op dit adres. Of mail naar eric@ericboydens.be