Verkiezingen19 - Rol ziekenfondsen zet tegenstellingen op scherp tussen Vlaamse partijen

Als het van N-VA en Open Vld afhangt, moet de rol van de ziekenfondsen serieus tegen het licht worden gehouden. Vooral het gebrek aan transparantie in de besteding van de middelen is beide partijen een doorn in het oog. De andere Vlaamse partijen voeren aan dat een privatisering van de ziekenfondsen budgettair allesbehalve zaligmakend zal zijn.

Dat bleek zaterdag tijdens het symposium Medische Wereld aan het UZ in Jette, waar zes partijen in debat gingen over de toekomst van de gezondheidszorg. Daarbij kwam ook de rol van de ziekenfondsen in beeld. Van de toehoorders - weliswaar geen representatieve staalkaart, zoals Petra De Sutter (Groen) opmerkte - was liefst 81 procent voorstander van een afschaffing van de ziekenfondsen.

Zo ver gaan als een afschaffing, deed geen enkele partij. Wel zag ontslagnemend minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) de stemming als een signaal "dat als de fondsen niet anders gaan werken, ze de tak afzagen waarop ze zelf zitten". De ziekenfondsen krijgen 1 miljard euro voor hun administratieve kost en De Block vindt het niet kunnen dat er onduidelijkheid bestaat over hoe dat geld wordt besteed.

Valerie Van Peel (N-VA) zit op dezelfde lijn en haalt daarbij munitie uit een rapport van het Rekenhof dat enkele maanden geleden bekend raakte. Ze laakte ook de verzuiling en de verstrengeling met de politiek. "Ik ben niet tegen de ziekenfondsen, ik zie hun belang", aldus Van Peel, maar hun manier van werken en financiering moet voor de N-VA'ster anders.

De andere partijen traden veel meer op als verdediger van de fondsen. "Ik nodig u uit over de grenzen te kijken. In Nederland zijn de ziekenfondsen verdwenen, maar zijn de wachtlijsten enorm gestegen en de kosten toegenomen", hekelde Bianca Debaets (CD&V).

"Niets wordt zo gecontroleerd als de ziekenfondsen", pikte Karin Jiroflée (sp.a) in. Net als Peter Mertens (PVDA) benadrukte ze dat de kosten bij een privatisering een pak hoger zouden kunnen oplopen. "Van elke 100 euro zorgbudget gaat bij ziekenfondsen 96 procent naar zorg. In de privé is dat 66 euro, want er moet overhead en winst vanaf", zei Jiroflée. Eenzelfde geluid bij Mertens: "Van de 1 miljard euro is 3,5 procent overhead. In de privé in Nederland is dat 16 tot 20 procent."

Minder pittig was de discussie over de voorstellen van PVDA en sp.a over gratis toegang tot de huisarts. Ze voeren daarbij aan dat volgens studies 800.000 landgenoten hun medische zorg uitstellen. Nog ter linkerzijde toonde de groene debater De Sutter zich geen voorstander van het gratis-verhaal. Zij pleit ervoor het remgeld te behouden, maar bijvoorbeeld werk te maken van een meer veralgemeend derdebetalerssysteem.

Ook Debaets gelooft dat er voor de meest kwetsbare mensen nog stappen kunnen worden gezet, maar dat gratis niet bestaat. "Uiteindelijk betalen wij als gemeenschap", luidde het. "Zorg is ook iets waard", voerde Van Peel dan weer aan. "Daarvoor bestaat het remgeld". Dat vindt ook minister De Block. "Het gaat ook om respect voor de zorgverleners. Iets is alleen gratis als een andere het voor u betaalt", aldus De Block.

Voor het debat bleek Open VLD nipt de populairste partij en was N-VA tweede voor het publiek dat voor een goed stuk uit studenten en medische prominenten bestond. Na het debat stond N-VA nipt op kop voor Open VLD (zie foto).

Lees ook:

Grote vrees werkloosheid bij (jonge)artsen

"Een patient education center in elk ziekenhuis" (De Block)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Anthony CORNELISSEN

  15 mei 2019

  De ziekenfondsen als doorgeef-betaalinstelling. Zijn overbodig geworden. Nu het e-fact en e-attest betaalsysteem bestaat kan het riziv gerust zelf deze uitbetaligen doen; geen polarisatie meer.
  De andere funkties kunnen op veel kleinere schaal en vooral veel goedkoper door het verzuilde systeem volgehouden worden. Hier zijn ettelijke honderden miljoenen te besparen.

  Dr A. Cornelissen

 • Andreas WAEREBEEK

  15 mei 2019

  Waarom de grote administratieve kost en verzuiling van de ziekenfondsen reduceren door fusionnering tot 1 grote zorgverzekering , al dan niet federaal? Fusionneer de know how van de verschillende mutualiteiten : transparantie en betere /betaalbare gezondheidszorg zou het resultaat moeten zijn... Als controlerend orgaan een onafhankelijke denktank van professoren economie, geneeskunde, arbeidsgeneeskunde, verzekeringsgeneeskunde . Verzuiling is achterhaald en kan alleen blijven bestaan door korte termijnpolitiek.

 • Anthony CORNELISSEN

  15 mei 2019

  Eigenlijk is deze discussie al achterhaald, want de gratis huisarts bestaat al in de wijkgezondheidscentra.
  Het aantal patienten dat zich daar inschrijft groeit gestaag en er komen ook meer praktijken die volgens dat principe werken. Dus het is niet moeilijk om te zien dat binnen 10 jaar een groot stuk van de huisartsgeneeskunde gratis zal zijn, wat ook de partijen mogen denken. Deze trend is niet meer te stoppen.
  Of iedereen daar gelukkig mee is, dat is een ander verhaal.
  De discussie laait trouwens nu al op of deze gezondheidszorg uberhaupt wel goedkoper zal zijn, zoals deze groep beweert.
  Langs de andere kant vind ik het vragen van 1 euro als betaling als bedelen. Ik vind het gewoonweg beschamend. En dat doen vele collega's samen met mij. Daarom vraag ik die ene euro bijna nooit. Dat is mijn trots. En dan zitten we alweer in de gratis geneeskunde. Dus alweer; de discussie is achterhaald.
  Nu zijn het net niet die mensen die van de geneeskunde profiteren. Dat leert de ervaring. Deze mensen zijn ook beschaamd om ons ' lastig te vallen ' voor bagatellen en wachten ook zonder remgeld te lang om naar de dokter te komen.
  Dus de reden waarom die 800.000 mensen te laat naar de dokter komen ligt helemaal niet in het financiele, maar eerder in de schroom dat ze denken ons te storen voor een bagatel.
  Dus onderwerp van de tafel geveegd. Is helemaal naast de kwesie.

  Dr. Cornelissen A.