Vandenbroucke wil krachtige aanpak voor ziektebriefje

Het kernkabinet heeft maandagochtend omstreeks 9 uur de onderhandelingen over de begroting opnieuw opgestart. Langdurig zieke mensen moeten opnieuw perspectief krijgen. "In dat plan zitten meerdere elementen: de rol van het ziektebriefje, de rol van de huisarts, de rol van de mutualiteit of de verantwoordelijkheid van de mensen zelf", legt minister Vandenbroucke uit.

Het ziektebriefje was een punt waar de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid op reageerde. Langdurig zieke mensen moet opnieuw perspectief krijgen. "In dat plan zitten meerdere elementen: de rol van het ziektebriefje, de rol van de huisarts, de rol van de mutualiteit of de verantwoordelijkheid van de mensen zelf", legt Vandenbroucke uit. "Ik wil een krachtige aanpak waarbij mensen kansen krijgen en iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt", besloot hij.

Nog een  heikel punt waren de energieprijzen.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) stelde bij het binnengaan van de Wetstraat 16 duidelijk dat de regering niet rijker moet worden van de stijgende energieprijzen.

Minister Vandenbroucke legde uit dat er in de poging om de energiefactuur te drukken drie uitgangspunten zijn: "Het eerste uitgangspunt is dat de overheid niet rijker moet worden wanneer mensen het door stijgende energieprijzen moeilijk krijgen. En dus zeggen wij dat de extra inkomsten van de overheid terug moeten gaan naar de mensen die het moeilijk hebben. Dat bedrag is nog te berekenen", steld e Vandenbroucke. 

Als tweede uitgangspunt haalt het kopstuk van Vooruit aan dat de wijze waarop energieprijzen berekend worden grondig hervormd moet worden. Zo kan een verdere stijging van de energieprijzen in de toekomst vermeden worden.

"Een derde uitgangspunt is dat je een veel doorzichtiger systeem moet krijgen waarbij mensen de factuur en de voorschotregeling begrijpen, met daarbij nog enkele oneerlijke praktijken die eruit moeten. Die drie punten zijn denk ik zodanig redelijk dat we die vandaag gaan invullen", aldus Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marij JANSSEN

  12 oktober 2021

  Dikke zever in pakjes de huisarts is weer de kop van jut dat ze geld halen waar het te vinden is nu de ministersportefeuilles

 • Anthony CORNELISSEN

  11 oktober 2021

  Ik heb zelf al enkele malen een patiënt in het reïntegratietraject gestoken, helaas leidt dat na één jar tot een nul-resultaat.
  Ik ben zeer curieus hoe ze er dan zelf gaan in slagen.
  Ik wens ze veel succes.
  Tony

 • Marc DE MEULEMEESTER

  11 oktober 2021

  De " beroeps " zieke bonders en langdurige werklozen zullen van hun huisarts 1 briefje EISEN dat ze al met 1 poot in het graf zitten !