Vanaf 17 januari tweede kans voor wie boosterprik heeft gemist

Vanaf maandag 17 januari komt er een herkansingsmoment voor alle Vlamingen die hun boosterprik hebben gemist. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag aangekondigd op een persconferentie over de stand van zaken van de vaccinatiecampagne in Vlaanderen. Ook voor kinderen komt er een herkansing.

Het gaat concreet om 313.052 Vlamingen (9,73 procent) die niet kwamen opdagen op hun afspraak. Zij worden opnieuw uitgenodigd via e-mail en per post en kunnen zich ook opnieuw op Qvax registreren. Het aantal no shows ligt hoger naarmate de leeftijd afneemt. Zo kwam tot nog toe 16,43 procent van de 18- tot 44-jarigen niet opdagen voor hun boosterprik.

De 13.765 Vlamingen (0,32 procent) die hun booster expliciet hebben geweigerd, kunnen ook in aanmerking komen voor een herkansing, maar dan moeten ze zelf contact opnemen met hun vaccinatiecentrum.

Voor kinderen komt er een herkansing vanaf 28 dagen na de eerste uitnodiging. Dat is natuurlijk enkel het geval voor kinderen die nog niet gevaccineerd zijn of nog geen afspraak hebben gemaakt of een prik hebben geweigerd.

Ondertussen blijft de boostercampagne op volle toeren draaien in Vlaanderen. In vergelijking met vorige week zijn er een half miljoen boosterprikken extra geplaatst. Daardoor hebben nu 3.724.328 Vlamingen een booster gekregen, goed voor net geen zeven op de tien (69,08 procent) volwassen Vlamingen. Daardoor heeft Vlaanderen nu Denemarken en het Verenigd Koninkrijk voorbijgestoken en moet het enkel nog IJsland en Malta voor zich dulden op de Europese ranking.

Volgende week worden verspreid over Vlaanderen nog eens 431.506 coronaprikken geplaatst, waarvan het leeuwendeel boosters. Voor de week nadien gaat het voorlopig om 203.901 vaccins.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.